BARENDRECHT – Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond denkt graag mee met verenigingen en inwoners als zij het vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dat zei bestuurder Debbie Maas van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond afgelopen donderdag in Exxact radioprogramma Gemeenteloket. Veilig Thuis presenteerde afgelopen dinsdag de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Sinds 1 januari is landelijk de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Medewerkers van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond presenteerden de meldcode afgelopen dinsdag aan de Barendrechtse gemeenteraad. Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, zei daarover in Gemeenteloket: “De gemeente is verantwoordelijk voor het hele sociaal domein en hele stelsel. Zij denkt actief mee over hoe alle professionals weten dat de meldcode is veranderd en wat zij nodig hebben om hem ook goed te gebruiken.”
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is bedoeld voor professionals in het sociale domein (o.a. onderwijs, gezondheidszorg, justitie, jeugdzorg en kinderopvang). De meldcode gebruiken zij als zij het vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode helpt bij het in kaart brengen van signalen en het bepalen van vervolgstappen.
Verplicht melden
De belangrijkste wijziging is dat de beroepsgroepen zelf een afwegingskader hebben over wanneer in hun beroep sprake is van acute onveiligheid of zich herhalend geweld. Vanaf 1 januari worden al deze situaties gemeld bij Veilig Thuis, ook als de professionals zelf zorg kunnen organiseren. Eerst konden professionals zelf bepalen of ze melding zouden doen bij Veilig Thuis, maar die ruimte heeft de nieuwe meldcode niet meer. Meldingen worden bovendien gecheckt bij Veilig Thuis organisaties in de rest van het land.
Verenigingen ook welkom
Eerder vertelde crisisteammedewerker Jeremy Aandeweg in Gemeenteloket over het werk van Veilig Thuis. Inwoners kunnen bij Veilig Thuis terecht voor advies als ze het vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. “Uiteraard kunnen verenigingen, maar ook buren, terecht bij Veilig Thuis voor advies”, vult bestuurder Debbie Maas in de uitzending van afgelopen donderdag aan. Verenigingen moeten zelf nadenken over het omgaan met vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling, hoe ze ervoor zorgen dat iedereen weet welke stappen worden gezet en waar je terecht kunt, bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon. “Het begint bij de vereniging, maar natuurlijk denkt Veilig Thuis graag mee,” aldus Maas in Gemeenteloket.
De uitzending van Gemeenteloket van 10 januari 2019 (met Debbie Maas) is hier terug te luisteren. De uitzending met Jeremy Aandeweg dateert van 22 november 2018 en is hier terug te luisteren. Meer informatie over de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling op de website van de rijksoverheid. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is bereikbaar via 0800 – 2000 (gratis) en veiligthuisrr.nl.