Dorpskerk viert vorming nieuwe wijkgemeente

Dorpskerk Barendrecht - Samenvoegingszondag

 

Dorpskerk Barendrecht – Samenvoegingszondag

BARENDRECHT – In de Dorpskerk van Barendrecht is zondag 12 januari gevierd dat de Protestantse wijkgemeente Dorpskerk een feit is geworden. Een belangrijk moment in de kerkgeschiedenis van Barendrecht. Er komt een eind aan 133 jaar verdeeldheid.

Barendrecht was aan het eind van de negentiende eeuw één van de gemeenten waar de Doleantie grote gevolgen had. Bij deze kerkscheuring ontstond naast de Hervormde kerk, de Gereformeerde kerk. Tegenwoordig zijn beide kerken gefuseerd tot de Protestantse Gemeente Barendrecht. Daarbij bleven echter alle kerken en wijkgemeenten bestaan.

Door de terugloop van het aantal kerkgangers moest twee jaar geleden de Triomfatorkerk (gereformeerd) worden verkocht. De wijkgemeente van die kerk vond onderdak in de Dorpskerk (hervormd). Daar verliep de samenwerking tussen de van oorsprong gereformeerde en hervormde wijkgemeenten zo goed, dat er besloten werd om samen verder te gaan.

Dit leidt nu tot de vorming van de Protestantse wijkgemeente Dorpskerk. Voor het eerst sinds 1887 vormen hervormd en gereformeerd weer samen één gemeenschap in en rond de Dorpskerk.

De vorming van de nieuwe wijkgemeente is op 12 januari ’s ochtends gevierd met een bijzondere kerkdienst.

De Dorpskerk is niet alleen een kerk, maar er zijn gedurende de hele week activiteiten. Daarom was er aan het begin van de middag een feestmaal voor vijftig mensen die door de eetgroep, de kerktuin, de Snuffelmarkt of door een andere doordeweekse activiteit betrokken zijn bij de kerk.

Voor kinderen tot 12 jaar was er ’s middags Kinderkerk, met verteller Matthijs Vlaardingerbroek.

‘s Avonds werd er een concert aangeboden aan de 250 vrijwilligers van de kerk, die met elkaar zo’n 450 vrijwilligersfuncties vervullen. Ze werden getrakteerd op een optreden door de The Choir Company, met muziek van Tom Parker’s New London Chorale.

De Dorpskerkgemeente is er trots op dat er elke dag activiteiten zijn in de Dorpskerk. “We koesteren de Dorpskerk, het oudste huis van Barendrecht, als een godshuis en als een herberg. Mensen kunnen hier voor de weeks even op adem komen en een bakkie koffie drinken.”