Activiteiten Stichting Rolf

Rolf
Rolf
Rolf-route
Rolf-route

Ondanks de vakantie en de corona-maatregelen zijn er toch een aantal activiteiten die Stichting Rolf organiseert de komende periode, zoals de Rolf-route in Barendrecht. Deze stichting doet haar best de inwoners van Albrandswaard, van jong tot oud, kennis te laten maken met de geschiedenis van IJsselmonde. Hoe is Albrandwaard ontstaan en hoe zag dit gebied er 800 jaar geleden uit? Hoe was het voor de inwoners om tussen de rivieren te wonen? Aan de hand van verhalen rondom het zwerfjongetje Rolf wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan.

Mede door het succes in Albrandswaard – waar de in 2018 geopende route veel bezoekers trok – zal ook in Barendrecht de Rolf-route in gebruik worden genomen. Dit zal gebeuren op zaterdag 16 oktober a.s. door een openingshandeling van de commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland – de heer Jaap Smit – i.s.m. de nieuwe burgemeester van Barendrecht, als eregast oud-burgemeester Jan van Belzen en burgemeester Jolande de Witte van de gemeente Albrandswaard. Deze opening vindt plaats bij het gemeentehuis van Barendrecht rond 10.30 uur. Onlangs zijn de borden met informatie over het cultureel erfgoed geplaatst in Barendrecht met behulp van wethouder Arnoud Proos van Barendrecht. De gemeente Barendrecht en de organisatie van de Stichting Rolf zullen in goed en intensief overleg met elkaar beslissen en bekijken of het e.e.a. door kan gaan.

Op dezelfde dag vindt de opening plaats van de tentoonstelling Archeologie & Erfgoed in relatie tot de Rolf-route Barendrecht in het gemeentehuis van Barendrecht en zal het Rolf-verhaal nummer 4 “Rolf en de strijd om het graafschap Holland” worden gepresenteerd. De opening van de bovengenoemde tentoonstelling zal bepaald worden door en met de regels gekoppeld aan de opening van de Rolfroute in Barendrecht en er zal na de persconferentie van augustus worden bekeken of men ook later in het jaar kan genieten van de tentoonstelling.

Daarnaast zal op zaterdag 2 oktober a.s. om 14.00 uur – na de officiële opening van het Huis van Albrandswaard in het Kasteel van Rhoon – een tentoonstelling starten over Archeologie & Erfgoed in relatie tot de Rolf-route en over de geschiedenis en het ontstaan van West-IJsselmonde. Deze tentoonstelling is te bezichtigen op 2, 3, 9 en 10 oktober in het Kasteel van Rhoon aan de Dorpsdijk in Rhoon, uiteraard rekening houdende met de coronamaatregelen. Dit project is een samenwerking tussen de Stichting het Kasteel van Rhoon en de Stichting Rolf.

Ook zal er op 9 oktober  a.s. door de wethouder Mieke van Ginkel van de gemeente Albrandswaard een bord worden onthuld bij de z.g. oude Verhoef boerderij in Poortgaal. Deze prachtige hoeve is aangepast voor bijzondere doeleinden en zal de naam gaan dragen als “Het Terphuis”. De onthulling en opening staan gepland om ca. 10.30 uur.

Als laatste staat er op 20 en 27 november (onder voorbehoud) een signeersessie op het programma van de uitgegeven Rolf-boeken en de Rolf-mokken in de supermarkt van Albert Heijn aan de Julianastraat in Rhoon. Deze activiteit is gepland op een zaterdag en zal worden uitgezonden door een speciaal programma van RTV Albrandswaard. Er zal “live” muziek aanwezig zijn en er komt bezoek van Biggo van Duyveland. Tevens zal u als bezoeker betrokken worden bij deze bijzondere dag.

Voor meer informatie over Stichting Rolf kunt u terecht op de website www.stichting-rolf.nl