Vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur, #Heinenoordtunnel dicht richting Bergen op Zoom

Omleidingskaart werkzaamheden september

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. Van vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur is de tunnel dicht richting Bergen op Zoom. Tot het einde van het jaar is de Heinenoordtunnel nog 6 weekenden en 4 nachten dicht in 1 rijrichting. In 2024 gaat de renovatie verder. 

Afsluiting september

  • vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Na september is de tunnel tot het einde van het jaar nog 6 weekenden en 4 nachten dicht in 1 rijrichting. De actuele planning voor 2023 en de voorlopige planning voor 2024 vindt u op de pagina www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel

Als de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Omleidingen voor wegverkeer

  • Doorgaand (vracht)verkeer richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt omgeleid via de A15, A16 en A17.
  • Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid de via A15, A16 en N217 Kiltunnel.

Werkzaamheden

Dit weekend, én de komende maanden, gaan we verder met het installeren van de nieuwe installaties en systemen en alles wat daarbij hoort. Denk aan camera’s, omroepsystemen en slagbomen. Dit betekent ook veel kabels en leidingen aanbrengen, systeemkasten plaatsen en verder werken in het middentunnelkanaal en de dienstgebouwen.

Bussen rijden volgens dienstregeling 

Tijdens de afsluitingen in het weekend rijden de bussen van Connexxion en Arrriva conform de normale dienstregeling. Bussen kunnen door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. Hierdoor is de bus ook in de weekenden een goed en – afhankelijk van herkomst en bestemming – een sneller alternatief voor de auto.

Een OV-chipkaart is niet nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op www.ovpay.nl

De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel  en via 9292.

Overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

De overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.

De overtocht voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers is niet gratis.

De veerdiensten Rhoonsveer en Puttershoek varen tussen september en mei niet in de weekenden. 

Overige (fiets)acties

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in augustus bood Rijkswaterstaat verschillende acties aan om fietsen aantrekkelijk te maken. Een aantal van deze (fiets)acties loopt door. Welke dat zijn staat op de website van Ways2Go.

Opruimen afzettingen en verwijderen maatregelen

Komende tijd worden de verschillende afzettingen nog opgeruimd, ook in de gemeente Moerdijk, die nodig waren om wegen af te sluiten voor sluipverkeer. Ook worden de wegen die aangepast waren voor de doorstroming en de veiligheid weer teruggebracht naar de oude situatie. Het gaat dan onder andere om de aanpassingen van de A16 bij Dordrecht. Dit wordt gecombineerd met de afsluiting van de Drechttunnel in de avond en nacht van 19 op 20 september. 

Over de renovatie

De tunnel moet grondig worden gerenoveerd. Dat wil zeggen dat onder andere alle installaties en alles wat daarbij hoort wordt vervangen. De nieuwe installaties en systemen worden naast de bestaande ‘oude’ installaties en systemen opgebouwd. Denk aan camera’s, omroepsystemen, ventilatoren, matrixborden, slagbomen, verkeerslichten etc. Hierdoor blijven de installaties en systemen zijn die nodig zijn om de tunnel te bedienen, besturen en bewaken functioneren en de hoeft de tunnel niet maanden achtereen dicht.

Het eerste half jaar is onder andere de waterafvoer vervangen, beton gerepareerd, zijn de overgangen (zinkvoegen) asbestvrij gemaakt en geconserveerd en de lichtroosters verwijderd. En de afsluiting afgelopen augustus stond vooral in het teken van de bouw van het middentunnelkanaal, een afgesloten vluchtgang, en beide tunnelbuizen voorzien van nieuw asfalt. Doordat we nu een middentunnelkanaal hebben, kunnen we daar in werken en kan het verkeer door de tunnel blijven rijden. Dit scheelt in het aantal afsluitingen dat nodig is voor de renovatie.

Verder werken we ook nog in de tunnelbuizen. Naast camera’s en omroepsystemen krijgen de wanden nog nieuwe (brandwerende) bekleding, komen er nieuwe lichtroosters en vinden er werkzaamheden plaats in de dienstgebouwen en pompkelders. Ook buiten de tunnel vinden werkzaamheden plaats. Er komt hoogtedetectie en een weg om de te hoge voertuigen af te voeren.

Voordat een verkeersbuis na werkzaamheden weer wordt opengesteld voor het verkeer testen we de (vlucht)voorzieningen die zorgdragen voor de tunnelveiligheid.

De nieuwe installaties en systemen worden eerst buiten de tunnel getest. In de zomer van 2024 testen we alle nieuwe installaties en systemen in de tunnel. Als alles goed werkt gaan we over van oud naar nieuw en kunnen we de oude installaties en systemen verwijderen. Hiervoor staan een aantal weekendafsluitingen in het najaar van 2024 gepland.

Efficiënter beheer en onderhoud door te standaardiseren

Bij de renovatie van de Heinenoordtunnel wordt voor het eerst een standaard en herbruikbaar systeem ontwikkeld en toegepast voor het bedienen, besturen en bewaken (3B) van tunnels. Door de toepassing in de Heinenoordtunnel doen we hiermee ervaring op en onderzoeken we de optimale wijze van standaardiseren van 3B functionaliteiten in tunnels, zodat beheer en onderhoud in de toekomst efficiënter kan.

Meer informatie over de renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op: rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen.

Omleidingskaart werkzaamheden september