Angst voor toenemende parkeerdruk door uitbreiding horeca

Barendrechts dagblad

De kans is groot dat de horeca op het Doormanplein wordt uitgebreid met een pizzeria. In het voormalige pand van fietsenwinkel Peter Terlouw – op de hoek van de Dorpsstraat en het Doormanplein – wil een ondernemer een restaurant beginnen. Hij is al met de eerste verbouwingswerkzaamheden begonnen. Het is nog niet bekend wanneer de horecazaak volgend jaar opengaat.

De horeca, ondernemers en bewoners zijn niet blij met de komst van een restaurant. ,,Officieel weet ik nog van niets, maar ik zie wel bewegingen in het pand en ik hoor verhalen over een pizzeria. Dat vind ik raar, want volgens mij mag er conform het bestemmingsplan niet zomaar horeca op het Doormanplein bij komen. Bovendien zijn we met de gemeente nog in een rechtszaak verwikkeld over het parkeren’’, aldus Marcel Hakemulder van eetcafé Diggels.

,,We hebben al enorme discussies over het parkeren’’, vervolgt hij. ,,We dreigen 31 parkeerplaatsen kwijt te raken, dus de parkeerdruk neemt in het oude dorp al enorm toe terwijl we nu al tekort komen. Gezegd wordt dat de nieuwe horecaondernemer parkeerplaatsen heeft gehuurd bij de tandarts, maar dat is twee straten verderop. De bezoekers van de pizzeria gaan in de regen en kou geen tien minuten lopen. Zij zetten hun auto straks ook in de Dorpsstraat, daardoor wordt het hier nog drukker. Ik zou het buitengewoon onverstandig van de gemeente vinden als het plan van een extra restaurant wordt doorgezet. Daardoor ontstaan er straks tussen de horeca, overige ondernemers en de bewoners alleen maar irritaties. Ook op de Oude Haven, Dat is nergens voor nodig. Laat de gemeente zich vooral bezig houden met het zoeken naar vervangende parkeerplaatsen voor het Doormanplein. Als dat geregeld is kan er wat mij betreft pas over horeca-uitbreiding gesproken worden.’’

De horeca geeft op woensdag 23 november tijdens de jaarlijkse informatieavond van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht een toelichting op hun visie op het plein. Ze vertellen welke activiteiten zij graag in hun bedrijven en op het plein willen initiëren. Ook vertellen ze wat ze doen tegen overlast. De avond in De Ontmoeting, de zaal van de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 148, begint om 20.15 uur.