Barendrecht heeft zijn eigen Bevrijdingslied

Het Barendrechts Bevrijdingslied
Het Barendrechts Bevrijdingslied

Op 7 april is het Barendrechts Bevrijdingslied uitgekomen. Het lied beschrijft de dag waarop Barendrecht de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog vierde. De Barendrechtse muzikant/componist Henk Elderson schreef de muziek op een tekst van zijn zus Joke Elderson.

In februari van dit jaar vroeg het bestuur van CultuurLocaal Henk Elderson om een lied te maken dat door muziekleerlingen uitgevoerd zou kunnen worden tijdens een bevrijdingsontbijt in De Baerne. Henk ging te rade bij de Historische Vereniging Barendrecht (HVB) voor achtergrondinformatie. “De HVB heeft een schat aan kennis over het verleden van Barendrecht in huis. Ik werd zeer gastvrij ontvangen en kreeg heel veel verhalen, foto’s en andere documenten over de oorlog en de bevrijding te zien en te horen.” Al snel werd het Henk duidelijk dat dé gebeurtenis van de bevrijding de intocht was van Jonkheer Beelaerts van Blokland. Die was tijdens de oorlog afgezet als burgemeester en kwam op 8 mei 1945 triomfantelijk het dorp binnen om zijn plek weer in te nemen.

“Ik vroeg mijn zus Joke om een tekst voor mij te schrijven die deze dag beschrijft alsof het vandaag is. Op die manier komt het echt tot leven en kan je je er echt iets bij voorstellen,” aldus Henk. Joke en Henk werken al vele jaren op deze manier samen en hebben al vele prachtige songs op hun naam staan.

Nadat de tekst op muziek was gezet, kwam het idee op om meer met het lied te doen, dan eenmalig uit te voeren en het dan weer te vergeten. Henk benaderde de Stichting Barendrecht Viert Vrijheid met het plan om een goede geluidsopname en een videoclip te maken van het nummer, zodat het bijvoorbeeld ook op scholen gebruikt kan gaan worden als lesmateriaal. De stichting vond dat een goed idee en heeft gezorgd dat de productie van het nummer en een videoclip kon worden gerealiseerd.

Het lied is ingezongen door twee jonge zangeressen, Noa van Leeuwen (12) en Cecilia Lima (13). Zij zijn aangesloten bij Kids Bizz. Henk zag een optreden van deze twee talenten en vroeg ze om mee te werken aan het Barendrechts Bevrijdingslied.

Helaas kan de geplande videoclip op dit moment niet worden gemaakt, omdat hiervoor opnamen met meerdere personen nodig zijn. In plaats daarvan gaat StaaijStudio uit Rotterdam een “tijdelijke” clip maken, op basis van huisopnamen van de zangeressen en muzikanten. Zo kan het lied toch ook in beeld worden gebracht.

Naast de song en de videoclip is er ook een lespakket ontwikkeld voor de Barendrechtse basisscholen. Dit lespakket bevat materialen en suggesties om aan de slag te gaan op het gebied van geschiedenis, muziek en topografie en wordt aan alle basisscholen gratis ter beschikking gesteld door Eldersong Music, het bedrijf van Henk Elderson. “Op dit moment hebben de scholen natuurlijk andere zorgen, maar ik hoop dat ze het in de toekomst zullen gaan gebruiken. Het kan op zichzelf worden gebruik, maar ook kan een school contact zoeken met de HVB of met CultuurLocaal voor gastlessen.”

De geplande uitvoering in De Baerne op Bevrijdingsdag zal dit jaar niet doorgaan. Dat is jammer, omdat er al een mooi arrangement van Wim Soeters klaarligt en ook de Harmonievereniging Barendrecht al was benaderd om mee te werken. Mogelijk gaat dit later alsnog gebeuren. Voor nu is het mooi dat het lied via de digitale kanalen toch te vinden is.

Sinds 7 april is het lied te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten. De “tijdelijke” videoclip verschijnt zo snel mogelijk.