Barendrecht massaal tegen betaald parkeren bij station

Bart van Sikkelerus, eigenaar van koffiewagen ‘Pure’, is het totaal niet eens met de plannen van de gemeente om betaald parkeren in te voeren op het station van Barendrecht: ,,Het is een heel slecht idee. Mensen zullen hierdoor juist eerder hun auto’s parkeren in de wijk, zo wordt het probleem dus nog niet opgelost. Zelf ben ik er ook niet blij mee. Het zal mij ook extra geld gaan kosten.’’ Hij ziet de plannen niet zitten en vindt dat de gemeente zo te gemakkelijk geld wil verdienen aan de treinreizigers. ,,Ik zie elke dag veel mensen de auto parkeren en ik weet zeker dat zij boos worden als dat niet meer gratis kan.’’

Veel treinreizigers hebben geklaagd dat er ’s ochtends vroeg al geen plekken meer beschikbaar zijn, hierdoor parkeren zij steeds vaker hun auto in de omliggende wijk. Buurtbewoners zijn hier niet blij mee. Zij willen dat de gemeente met een oplossing komt.

,,Ik heb zelfs al een keer een briefje onder mijn ruit gehad. Hiermee wilden buurtbewoners mij vertellen dat ik niet in de wijk mocht parkeren, omdat ik daar niet woon. Ik ben naar de gemeente gegaan, daar vertelden ze mij dat parkeren in de wijk gewoon mag’’, vertelt Jaqueline van der Bel. Haar auto stond overigens geparkeerd in de wijk, omdat er geen parkeerplek meer was bij het station. Ze reist regelmatig met de trein. ,,Sinds je bij metrostation Slinge en treinstation Lombardijen moet betalen voor het parkeren, merk je echt dat het op station Barendrecht veel drukker is. Dinsdag is duidelijk de drukste dag.’’

Mieke van Brok voegt hier nog aan toe: ,,Regelmatig reis ik met de trein naar Amsterdam en dan parkeer ik mijn auto op het station. Ik ben tegen betaald parkeren, maar als de gemeente het toch gaat invoeren vind ik twee euro per dag wel het maximale bedrag, anders gaat het per maand te veel kosten.’’

Veel treinreizigers vinden het te duur en zelfs buurtbewoners zijn bang dat het niet veel nut heeft om betaald parkeren in te voeren. ,,Ik denk dat mensen juist hun auto in de wijk gaan parkeren, omdat het daar gratis is. Er komen dan alleen maar meer problemen en het wordt alleen maar voller in de omliggende buurt’’, zegt Loes de Brandt.

Het idee om betaald parkeren in te voeren komt van wethouder Peter Luyendijk. Hij denkt zo de overlast op het parkeerdek te kunnen verminderen. Sylvia van Swieten zal bij het invoeren van het betaald parkeren wel echt nadenken over het gebruikmaken van de fiets. ,Ik vind het zonde van mijn geld om het uit te geven aan parkeerkosten, dan ga ik net zo lief met de fiets.’’

(door Denise de Koning)