Barendrechtse karter Mats Broeren (9) haalt derde podiumplaats in NK!

Mats Broeren op circuit. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl
Mats Broeren op circuit. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Mats Broeren (9) toont z’n talent met podium: derde rookie in NK! “Heel blij!”

MARIEMBOURG – Karter Mats Broeren uit Barendrecht is negen, racet pas twee jaar, en blijkt talentvol, zo liet hij afgelopen zondag (1 maart) zien tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME. Op een nat circuit van Mariembourg werd hij heel knap derde bij de rookies in de Mini Parilla-klasse. Daarmee kende de rijder van het PdB Racing Team een uitstekende start van het seizoen.

“Het was een goed weekend omdat het de eerste keer was dat ik in het NK op het podium kwam”, zei Mats trots. Makkelijk was de finale overigens niet geweest. “De baan in Mariembourg is in het droog makkelijk, maar in de regen zijn er een paar bochten die krap zijn. Ik had ook de verkeerde bandenspanning. Daardoor ging ik een beetje glijden. Er was weinig grip.”

Mats Broeren op podium. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

“Het is wel heel leuk in de regen racen, lekker glibberen. Ik heb het naar mijn zin gehad en dat ik podium haalde… Daar was ik heel blij mee. Ik was heel trots op mezelf, en het is een hele mooie beker.” Vol trots nam hij die maandag mee naar school. “Op school weten ze dat ik kart. En ik doe aan boksen als conditietraining.”

Mats, die in de kwalificatie vijftiende was geworden en de heats naar de elfde en veertiende plek was gedenderd, wacht een druk seizoen. Behalve in het NK IAME komt hij dit jaar ook uit in de Mini Parilla-klasse van het GK4-kampioenschap. Verder rijdt hij clubraces op het circuit van Strijen en rijdt hij het kampioenschap van NXT. “Ik vind zoveel racen leuk. Ik rijd het liefst zo vaak mogelijk.”

Mats begon al op zesjarige leeftijd met karten. Dat was op de binnenbaan van Kart Centre Roosendaal. “Ik vond het leuk en ik wilde vooral doorgaan. Toen ben ik op de baan in Strijen wezen kijken en toen dacht ik: dat wil ik ook. Een weekje later ging ik zelf rijden in Strijen. Dat was de eerste keer buiten.”

Daarna was het hek van de dam voor de talentvolle jongeling uit Zuid-Holland. Mats: “Eerst zijn we clubraces op Strijen gaan rijden en na een half jaar ook GK4. Karten is gewoon heel leuk. Je kunt dan lekker racen, lekker hard gaan en lekker inhalen. Gewoon als een vogel over de baan scheuren.” Zijn favoriete coureur is Max Verstappen. “Omdat hij Nederlands is en heel goed kan rijden in de regen!”

Live interview bij SportComplexx:
Zaterdagmiddag 7 maart tussen 16.00 en 17.00 uur is Max Broeren samen met zijn vader Bart Broeren te gast bij het wekelijkse sportprogramma SportComplexx bij Exxact Barendrecht (iedere zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur).