Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten

Een prik is zo gepiept

Een prik is zo gepiept

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond organiseert van dinsdag 19 september tot en met woensdag 25 oktober vaccinatiedagen in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond. Kinderen en jongeren kunnen dan gratis een prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals de mazelen, polio, het humaan papillomavirus en meningokokkenziekte. Ruim 57.000 kinderen en jongeren uit onze regio ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Maar ook als je geen uitnodiging hebt gehad, kun je gratis jouw prik(ken) halen. 

Alle kinderen in Nederland mogen tot 18 jaar gratis hun prikken van het Rijksvaccinatieprogramma komen halen. Dit is belangrijk, want zo voorkomen we dat er ernstige infectieziekten voorkomen. Door jezelf te vaccineren bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Kinderen tot en met 9 jaar krijgen hun prik op één van onze CJG-locaties in de buurt. Tijdens de vaccinatiedagen geven we de vaccinaties aan kinderen van 10 tot en met 18 jaar.

 

Een prik is zo gepiept

Welke prikken geven we?

 • DTP- en BMR-vaccinatie:
  Dit zijn prikken tegen de meest voorkomende infectieziekten op jonge leeftijd zoals difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. We geven ze aan kinderen die deze vaccinatie nog niet hebben gehad rond de leeftijd van 9 jaar.
 • HPV-vaccinatie:
  Zowel meisjes als jongens kunnen zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Een HPV-infectie kan zes soorten kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft, maar het virus verspreidt zich ook via huid en mond.

  Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Tussen beide vaccinaties moet minimaal 5 maanden (150 dagen) zitten om voldoende beschermd te zijn. Omdat het vaccin niet tegen alle typen kanker beschermt, blijft het belangrijk dat meisjes zich later laten controleren op baarmoederhalskanker, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

 • MenACWY-vaccinatie:
  Dit is de prik tegen de meningokokkenziekte Deze infectieziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W heel gering, het vaccineren van jongeren is belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Wie hebben er een uitnodiging ontvangen?
In het najaar ontvangen alleen meisjes en jongens geboren in 2004 tot en met 2013 die al een HPV-vaccinatie hebben gehad, een uitnodiging voor de tweede prik. Ben je in deze periode geboren, maar heb je geen uitnodiging ontvangen of heb je nog geen enkele HPV-prik gehad? Ook dan kun je de vaccinatie gratis komen halen. Je hoeft je hier niet voor aan te melden.

Mist je kind een andere vaccinatie zoals de DTP-, BMR- of MenACWY-vaccinatie? Ook dan kun je – totdat je kind 18 jaar is – langs één van onze vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond komen. Aanmelden is niet nodig. Alle priklocaties en data vindt je op eenprikzogepiept.nl/wanneer.

Vragen of twijfels over vaccinaties? 
Kijk dan op de website eenprikzogepiept.nl voor betrouwbare informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Je vindt er ook video’s en een overzicht van alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Stel je liever je vraag aan één van de CJG-professionals? Dan kan dat op de manier die jij prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een afspraak.

Over CJG Rijnmond
CJG Rijnmond biedt ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven. CJG-professionals zien alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Ook geven zij antwoord op vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Samen met ouders maakt het CJG gezond en veilig opvoeden mogelijk.
Het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn tot 18 jaar (de HPV-prik tot 19 jaar) gratis bij CJG Rijnmond te halen.