Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten

Haal jij ook je prik?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond organiseert van maandag 25 maart tot en met donderdag 25 april weer vaccinatiedagen in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond. Ruim 36.000 kinderen en jongeren kunnen dan gratis een prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals de mazelen, het humaan papillomavirus en meningokokkenziekte. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Maar ook als zij geen uitnodiging hebben gehad, kunnen ze gratis de prik(ken) halen. Zo bescherm je niet alleen je kind tegen ziekten, maar ook de mensen om je heen.

Alle kinderen in Nederland kunnen tot 18 jaar gratis de prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma komen halen. Dit is belangrijk, want zo kunnen ernstige infectieziekten zoals mazelen minder snel verspreiden. Door je te vaccineren bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Kinderen tot en met 9 jaar krijgen hun prik op een CJG-locatie in de buurt. De vaccinatiedagen zijn er voor kinderen van 10 tot en met 18 jaar.

Wie hebben er een uitnodiging ontvangen?

Het RIVM heeft kinderen geboren in 2014 en die nog geen (tweede) prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) hebben gehad, een uitnodiging gestuurd om deze op een vaccinatiedag van het CJG te halen. Ook kunnen zij de prik tegen difterie, tetanus, polio (DTP) krijgen. Kinderen uit 2015 nodigt het CJG uit op een CJG-locatie. Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd.

Meisjes en jongens die in 2014 geboren zijn, ontvangen een uitnodiging voor de HPV-prik. Het humaan papillomavirus kan verschillende soorten kanker veroorzaken. Bijvoorbeeld aan de mond – en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat het vaccin niet tegen alle typen kanker beschermt, blijft het belangrijk dat meisjes zich later laten controleren op baarmoederhalskanker, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

Is je kind geboren in 2010, dan heeft hij een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY). Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Deze infectieziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. De jongeren die zijn geboren in 2009 en de MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging.

Vaccinatie gemist? Haal deze dan alsnog
Mist je kind een vaccinatie, zoals die tegen mazelen? Ook dan kan je kind tot 18 jaar langskomen op één van de vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Aanmelden is niet nodig. Alle priklocaties en data staan op vaccinatiescjgrijnmond.nl/wanneer. Weet je niet meer welke vaccinaties er gegeven zijn? Neem dan contact op met het CJG.

Vragen of twijfels over vaccinaties?
Op de website vaccinatiescjgrijnmond.nl vind je betrouwbare informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Lees er artikelen, bekijk video’s of check het overzicht met alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Stel je liever je vraag aan één van de CJG-professionals? Dan kan dat op de manier die jij prettig vindt; bel ons via 088 – 20 10 000, WhatsApp, chat of maak een afspraak.

Over CJG Rijnmond
CJG Rijnmond biedt ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven. CJG-professionals zien alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Ook geven zij antwoord op vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Samen met ouders maakt het CJG gezond en veilig opvoeden mogelijk.

Het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn tot 18 jaar gratis bij CJG Rijnmond te halen.

Haal jij ook je prik?