Bibliotheekaanzet en het COA in Hart voor Barendrecht

Agnes, Corine, Eline en bewoners van de noodopvang

Op dinsdag 9 juli zijn Agnes Bos en Eline van der Waal van bibliotheekaanzet en Corine Mol en Félicie de Vree van het COA in  het kader van de estafette te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline en Agnes vertellen dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden. O.a. de NL-training zorgt voor taaltrajecten in de bibliotheek op het gebied van beter lezen, schrijven en taal op diverse niveaus. En oefenen voor je inburgeringexamen voor nieuwkomers. Naast klassikaal in trainingen kun je ook als individu vragen hebben waar basisvaardigheden hulp bij bieden, ook op digitaal gebied. Daarover wordt in de uitzending meer verteld en welke mensen daaraan mee kunnen doen.

Félicie de Vree en Corine Mol vertellen vooral over het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers van de Noodopvang in Barendrecht. Hier wonen 50 asielzoekers uit diverse landen, zoals o.a. uit Syrië, Turkije, Venezuela, Oeganda, Colombia. Ieder heeft een eigen woonplek en een gezamenlijke recreatieruimte en een eetzaal, waar ook individueel gekookt wordt. Deze mensen wachten op een gesprek met de IND, Immigratie en Naturalisatie Dienst, om een verblijfsvergunning te krijgen.

Wachten duurt lang en daarom genieten de bewoners van o.a. de taallessen in de bibliotheek en van één keer in de maand het programma ‘Samen koken, samen eten’, georganiseerd door Hart voor Barendrecht. Die dag wordt er door de bewoners gekookt voor alle 50 bewoners.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht.

Zij is te ontvangen op 106.4 FM in de ether, kanaal 924 bij Ziggo, kanaal 1027 bij KPN, via de gratis Exxact app en www.exxact.nl. Voor meer informatie over Hart voor Barendrecht, het na beluisteren van een uitzending of de activiteitenagenda zie: www.hartvoorbarendrecht.nl

Agnes, Corine, Eline en bewoners van de noodopvang