Column Arco: Pleinvrees?

Arco van der Lee
Arco van der Lee

We kunnen in Barendrecht maar moeilijk een goede bestemming vinden voor onze pleinen. Hebben we misschien pleinvrees?

Laten we het maar niet hebben over het plein voor het gemeentehuis. Dat was een ongezellige vlakte. Nu is het een onhandig gebied geworden, waar een weg doorheen loopt. Briljant idee? Niet echt. En over ’t Vlak wordt al jaren gepraat. Benieuwd of daar inderdaad op 26 januari iets over wordt besloten door de gemeenteraad.

Het Doormanplein zou al jaren het gezelligste plein van het dorp kunnen zijn. Het werd altijd misbruikt als parkeerplaats. Er was een coronacrisis voor nodig om het plein te vullen met terrassen. De horeca zal er afgelopen zomer niet veel geld aan verdiend hebben, maar het was ineens wel een aantrekkelijk plein. Komen de terrassen terug als de coronacrisis voorbij is? Ik moet het nog zien…

De bouw van Carnisselande bood de kans om pleinen aan te leggen die wel geslaagd zijn. Nou, dat viel niet mee.

Ik moet de eerste Barendrechter nog tegenkomen die graag op het Middeldijkerplein is. Het waait er altijd. En omdat er een tramlijn dwars over het plein loopt, zijn er geen manifestaties te organiseren. Sinterklaas is hier ooit verwelkomd. Gelukkig kwam er tijdens de drukte niemand onder de tram, maar dat was eigenlijk een wonder.

Dan blijft het Havenhoofd over. Een marktplein aan het water. Zelfs een kind kan erin slagen om hier een gezellige plek van te maken. Met terrasjes en zo nu en dan een manifestatie. En natuurlijk de weekmarkt midden op het plein.

Het begon goed. In 2009 werd hier de theatervoorstelling Kapoen! uitgevoerd.
Maar de gezelligheid was van korte duur. Na Kapoen! realiseerde iemand zich dat er onder het plein een parkeergarage ligt. Toen er werd nagerekend wat de draagkracht van het Havenhoofd is, bleek dat het een wonder was dat Kapoen! en de markt niet door de bestrating zijn gezakt.
De weekmarkt stond sindsdien ruim opgesteld, met de zwaarste kramen aan de rand van het plein. Sinds vorige week is de markt nog verder opgeschoven, want er zijn nieuwe scheuren in de bestrating ontdekt.

Het zit dus niet mee met de Barendrechtse pleinen. En zeker voor het Havenhoofd is dat jammer. Want als op woensdag de markt op het plein staat, is het er best gezellig.

Als er niets gebeurt, blijft het Havenhoofd tot in lengte van jaren een ongezellige lege vlakte. Maar dat kan toch niet waar zijn? Er moet toch iemand een idee hebben hoe dit plein gebruikt kan worden, zonder dat de parkeergarage te zwaar wordt belast.

Laat eens weten wat jouw idee is voor het Havenhoofd. Stuur het naar arco@barlokalemedia.nl. Misschien leidt dat wel tot het beste (en goedkoopste!) advies dat de gemeente voor een plein heeft gekregen. Of heb je ook pleinvrees?