
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Helaas vallen ieder jaar ook honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. U kunt gelukkig zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken. Aanmelden voor de gratis woningcheck bijvoorbeeld. De wijkbrandweervrouw van Barendrecht, Amanda van Kuijk, komt dan op afspraak bij u langs om tips te geven voor een brandveiligere woning. Onlangs voerde zij de woningcheck uit bij wethouder Lennart van der Linden.
“Ik was mij, net als waarschijnlijk veel inwoners, nooit zo bewust van het belang van een brandveilige woning. Maar toen ik een paar maanden geleden met mijn gezin vakantie vierde op Ibiza ging midden in de nacht het brandalarm van het hotel af. Vervolgens stonden wij buiten en bleef de situatie onduidelijk. Dat zette mij wel aan het denken. Juist ook over of ik zelf thuis de basis wel op orde had qua brandveiligheid en maatregelen,” legt Van der Linden uit. En dus nam Van Kuijk de proef op de som. “Op wat kleine aandachtspunten na zag het er al goed uit. Ik heb de wethouder wel geattendeerd op het belang van een vluchtsleutel die altijd in de buurt ligt. In combinatie met het oefenen van een vluchtroute kan dit veel tijd schelen op het moment van een brand. Ook kon de positionering van rookmelders nog iets beter. Maar die hingen wel al netjes op elke verdieping van het huis.”
Het belang van rookmelders
Het is namelijk al sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder te hangen. Van Kuijk: “Het advies is om deze bij voorkeur op een vluchtroute of in kamers waar een verhoogde kans op brand is te hangen. Bijvoorbeeld op plekken waar veel elektrisch apparatuur staat.” Rookmelders verkleinen de kans op slachtoffers bij een brand flink, want die vallen vooral door het inademen van rook. In uw REM-slaap ruikt u niets, ook geen rook. Maar uw gehoor wordt niet uitgeschakeld. Een rookmelder die afgaat in geval van nood kan dus uw leven redden. Omdat rook opstijgt, moeten rookmelders aan het plafond worden bevestigd. Minimaal 50 centimeter vanaf de muur of een hoek is het beste. Om te voorkomen dat stof dat een lamp aantrekt in een rookmelder terecht komt, is het verstandig om de rookmelder minimaal 30 centimeter van een lamp op te hangen.
Voorkomen is beter dan genezen
“Naast rookmelders zijn er ook koolmonoxidemelders. Het is niet verplicht deze te hebben, maar wij adviseren om ze ook te gebruiken. Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Geurloos, smaakloos, onzichtbaar en het kan dodelijk zijn als het vrijkomt en wordt ingeademd,” vervolgt Van Kuijk. Van der Linden vult aan: “Voorkomen is beter dan genezen. Ik kan de woningcheck van harte aanbevelen. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Zo laadde ik vaak ’s nachts mijn telefoon op. Handig, want dan was ie de volgende ochtend weer vol. Maar mocht er kortsluiting en brand ontstaan op zo’n moment, dan kunnen de gevolgen midden in de nacht natuurlijk groot zijn.” Van Kuijk: “Zeker bij goedkope oplaadsnoertjes is de kans groter dat het misgaat. Een B-merk moet dan ineens ‘communiceren’ met een iPhone bijvoorbeeld. Dat is vragen om problemen. Maar het opladen van elektrische apparaten op het moment dat je slaapt is sowieso nooit aan te raden. Met welke oplader dan ook.”
Aanmelden woningcheck
Heeft u interesse in de gratis woningcheck? Neem dan gerust contact op met de wijkbrandweervrouw. Zij is bereikbaar via amanda.vankuijk@vr-rr.nl. Bellen naar 06- 255 209 85 kan ook van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Tips voor een brandveilige woning vindt u daarnaast op https://ift.tt/lnRYOQd.
van Gemeente Barendrecht https://ift.tt/diXQbqv