De nieuwe bibliotheek

Als ik terugdenk naar de tijd dat ik zelf als kind in de bibliotheek kwam dan heb ik een bepaald beeld van de bibliotheek. Je kwam er om boeken te lezen, je smaak te ontwikkelen en soms om een dvd te huren. Nu ik regelmatig weer in de bibliotheek in Het Kruispunt kom, merk ik dat de bibliotheek ook meegegaan is met de behoeften van deze tijd.

Een ontmoetingsplek
Die veranderingen in Het Kruispunt zie je in veel aspecten terug. Zo zijn er veel fijne plekjes waar je elkaar kunt ontmoeten, activiteiten om je verder te ontwikkelen of te ontspannen en er zijn zelf een paar aparte stiltecabine, waar je in alle rust even kunt werken of leren.

Makerspace voor jong en oud
Wat ik zelf mooi vind om te ervaren, is dat de bibliotheek inspeelt op de nieuwe technieken van deze tijd. Zelf heb ik de opleiding media en cultuur gedaan en ik weet dat technologische ontwikkelingen ontzettend snel gaan. Het is belangrijk mensen zo snel mogelijk in contact te brengen met deze nieuwe technologische snufjes, een taak die ook de bibliotheek op zich neemt. Zo is er elke maand een workshop 3D-printen, waar jong en oud een ontwerp kunnen maken op de computer. Na de workshop worden deze ontwerpen geprint op de 3D-printer. Uit ervaring kan ik je vertellen, dat het ontwerpen nog niet zo eenvoudig was, maar het eindresultaat mocht er zijn. Ook kun je in Het Kruispunt met een Greenscreen aan de slag. Het Greenscreen in Het Kruispunt is een groene muur, waar je voor kan gaan staan en een foto/filmpje kunt opnemen. Het groen op de achtergrond kan op de foto iets totaal anders worden: een woestijn, de Eiffeltoren of een televisiestudio. Je kan zelf dus je achtergrond kiezen. Regelmatig worden er activiteiten ontwikkeld.

Talent in beeld brengen
Dat het ‘spelen’ met technologie in de bibliotheek met workshops 3D-printen, programmeren of filmpjes maken met Greenscreen leuk is, staat vast. Maar het is ook heel erg nuttig. Technologie speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, waardoor er steeds meer vraag is naar mensen die deze technologie kunnen programmeren. Het programmeren van websites en programma’s wordt tegenwoordig veel gevraagd, maar ook experts van 3D-printers, aangezien deze technologie een serieus toekomstperspectief geeft.

Kansen vergroten
Ik heb ervaren dat de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek of zelfs het krijgen van een baan groter wordt wanneer je een filmpje van jezelf meestuurt. Bedrijven hebben een beter beeld van wie jij bent. Daarnaast wordt originaliteit zeer gewaardeerd. De Greenscreen in het Kruispunt is ideaal om een filmpje te maken.

Bibliotheek is er voor iedereen
Ik ben van mening dat de (digitale) veranderingen in de bibliotheek van maatschappelijk belang zijn. Als je mensen in contact brengt met deze technologische veranderingen, kunnen ze meekomen en leren ze ontdekken wat ze leuk vinden. Dit betekent niet dat al het oude verdwijnt: er wordt nog steeds voorgelezen aan kinderen en met volwassenen, het taalcafé groeit nog steeds hard door en je kunt nog steeds heel veel boeken lenen. Kortom: voor iedereen wat wils.
(bron: Shannon van der Beek)