De Nieuwe Psalmberijming in Hart voor Barendrecht

Ds. C.Romkes

De Nieuwe Psalmberijming in Hart voor Barendrecht

Op dinsdag 6 april is ds. Cees Romkes, predikant binnen de PKN in Barendrecht, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is voltooid en daar heeft ds. Cees Romkes naar uitgekeken. Een Psalmberijming in hedendaagse taal op de bekende Geneefse melodieën. Sinds 2014 is er aan gewerkt..

Vele bekende dichters hebben meegewerkt aan dit project binnen de stichting Dicht bij de Bijbel. De Stichting streeft naar een berijming die én eigentijds is én dicht bij de Bijbeltekst blijft. In veel gemeenten wordt inmiddels al uit DNP gezongen. Er staan pareltjes in en ook dompertjes’, aldus de predikant.

Graag gaan we met de predikant in gesprek over de pareltjes en dompertjes in DNP en waarom hij dat vindt. Is het nodig om een nieuwe Psalmberijming te maken? Zeker nu er al zoveel nieuwe liederen zijn in o.a. de Psalmen voor Nu. Wat raakt hem in deze Psalmen?

Al heel wat jaren geeft de predikant aan liefhebbers wekelijks een Psalm door en geeft hij zijn kijk op dit lied. Hoe verhouden de woorden zich met de melodie? En waar komt zijn liefde voor de Geneefse melodieën vandaan? Vragen genoeg voor een goed gesprek.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether, FM 105.9MHz op de kabel en via internet op www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl.

Ds. C.Romkes