Dorpskerk Barendrecht heeft de luidklok terug

Dorpskerk Barendrecht heeft de luidklok terug
Dorpskerk Barendrecht heeft de luidklok terug

BARENDRECHT – Precies op tijd voor de ‘samenvoegingszondag’ op 12 januari, is de uit 1759 daterende luidklok van de Dorpskerk weer teruggehangen. De klok zweeg sinds 14 oktober in verband met de restauratie van de klokkenstoel en het uurwerk.

Restaurator Daelmans heeft vrijdag 10 januari een nieuwe horizontale luidbalk in de onlangs gerestaureerde klokkenstoel geplaatst. De eeuwenoude luidklok is daarna opgehangen aan die nieuwe luidbalk. Vervolgens werd een nieuwe klepel ingehangen en kon het ‘proefluiden’ beginnen.

De klok hangt weer aan een horizontale luidas, zoals dat van 1759 tot 1962 het geval is geweest. Dat omhangen zou het behoud van de luidklok betekenen, zo hebben deskundigen vastgesteld.

De klok van de uit 1512 daterende kerk wordt met de hand geluid. Dat blijkt bij de nieuwe ophanging soepel te gaan.

Omdat de klok anders hangt, wordt hij nu anders door de klepel geraakt. Kenners spreken van ‘vliegend luiden’, waarbij de klepel met een vliegende vaart de klok raakt. De klok klinkt nu anders dan een paar maanden geleden. “Het geluid is niet harder, maar voller. Andere mensen zeggen ‘warmer’”, zo omschrijft kerktentmeester Simon Hoek de klank.

De klok kan nu worden geluid bij kerkdiensten. Zodra de restauratie van het torenuurwerk is afgerond, zal de klok ook weer de halve en hele uren kunnen gaan slaan. Naar verwachting wordt dat eind februari.

Beeld en geluid van het proefluiden staan op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=FNmuiJeecGM&feature=youtu.be