Een bomenwandeling langs de bekende en de Vergeten boom in Rotterdam

De Taxus Baccata
De Taxus Baccata

Op zaterdag 26 november organiseert Natuurlijk Rotterdam e.o. een bomenwandeling van 14:00 tot 15:00 uur. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Tijdens deze wandeling kijken we naar oude bomen in het centrum en luisteren naar hun verhaal. Je krijgt meer respect voor de bomen en gaat ze anders beleven.

Geef je op via natuurlijkrotterdam@knnv.nl

Van niet-leden vragen we een vrijwillige bijdrage b.v. € 5,-.

Tijdens de wandeling zal ook de Vergeten herdenkingsboom Eendrachtsplein worden bezocht.

De Vergeten boom werd in 1948 aangeplant in de voortuin en naast de deur van het oude politiebureau (nu Heilige Boontjes) aan het Eendrachtsplein. Deze boom is een herdenkingsmonument  voor Rotterdammers om hun doden te kunnen gedenken, maar ook om bewust te blijven van wat oorlog en massamoord kan aanrichten. Eigenlijk is deze boom ook een herinnering aan de overlevende verzetsmensen in deze stad. De Rotterdammers kregen deze herdenkingsboom van hen cadeau.

De vergeten boom is een Taxus baccata, die als gewone boom geregistreerd stond in het Rotterdamse Bomen Beheersysteem. Op verzoek van Natuurlijk Rotterdam kreeg op 8 november 2022 de boom de status: herdenkingsboom. De erkenning als monumentale boom zit in de pijplijn.

Een lid van Natuurlijk Rotterdam vroeg zich hoe kan het dat een solitaire boom, die vrijwel altijd op een begraafplaats staat, voor het voormalige politiebureau staan. Na onderzoek bleek deze boom totaal vergeten was. Lees het verhaal: https://rotterdam.knnv.nl/herdenkingsboom-eendrachtsplein/

Wat is en doet de Natuurlijk Rotterdam?

Natuurlijk Rotterdam is een actieve vereniging van natuurliefhebbers en -beschermers in Rotterdam en omgeving. Het werkgebied omvat de gemeenten Rotterdam, Barendracht, Albrandswaard en Ridderkerk. De doelen zijn natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Samen ontdekken, beleven en beschermen wij die natuur. Dat gaat via excursies, workshops, lezingen, adviezen aan de gemeente, particulieren en organisaties. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Rotterdam e.o. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.