Fascinerende docu over het duurste schilderij ooit – te zien in Theater het Kruispunt

The Lost Leonardo
The Lost Leonardo

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht.

The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Deze fascinerende documentaire is op dinsdag 26 april te zien in Theater het Kruispunt in Barenrecht.

Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective. Naarmate de prijs stijgt, rijst ook de vraag naar de authenticiteit van het kunstwerk. Is het restaurateur Dianne Modestini bijzonder goed gelukt om de stijl van Da Vinci na te bootsen? Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij – nog voordat de geraadpleegde kunstkenners het eens zijn – in 2012 op de Leonardo-tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Duizelingwekkende bedragen worden geboden en het schilderij wisselt van eigenaar tot niemand meer weet waar het zich bevindt.

The Lost Leonardo is een fascinerend verhaal over duurste schilderij ooit verkocht. Een onthullende en spannende film over de wereld van de kunsthandel en de verborgen belangen van machtige kunstinstellingen, politici en de rijksten der aarde.

De pers is lovend! “De intrigerende documentaire The Lost Leonardo geeft een fascinerend inkijkje in het hoogste segment van de huidige kunstwereld. Op fascinerende wijze geeft The Lost Leonardo inzicht in de kunstwereld van vandaag.” Aldus Het Parool. Het AD geeft 4 sterren: “Het gesjoemel rond een vermeend schilderij van Leonarda da Vinci, Salvator Mundi, door veilinghuis Christie’s omgedoopt tot de mannelijke versie van de Mona Lisa, tart elke fantasie.”

Meer info en tickets

The Lost Leonardo is te zien op dinsdag 26 april om 20.15 uur in Theater het Kruispunt. Kaarten zijn te bestellen via www.theaterhetkruispunt.nl/films of telefonisch via 0180-615958.