Gemeenteloket: Klimaatopgave, Belastingplan 2020 en verhuurdersheffing

Harold van den Berge

BARENDRECHT – In Gemeenteloket van 3 oktober 2019 vertelt wethouder Tanja de Jonge over de klimaatopgave voor Barendrecht. Peter Manders van Patrimonium Barendrecht vertelt over de verhuurdersheffing en fiscalist Harold van den Berge licht de belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2020 toe.

Harold van den Berge

Het Barendrechtse accountantskantoor Visser & Visser organiseert jaarlijks zogenoemde Prinsjesdagontbijten voor ondernemers. Bij Van der Valk in Ridderkerk kwamen op 24 september enkele honderden lokale ondernemers bijeen die door fiscalist Harold van den Berge werden bijgepraat over de belangrijkste veranderingen voor ondernemers als gevolg van Belastingplan 2020. Het nieuwe belastingplan wordt jaarlijks op de derde dinsdag van september door de regering gepresenteerd (Prinsjesdag). In de uitzending van Gemeenteloket licht Van Den Berge de wijzigingen nogmaals toe.

Tanja de Jonge

Klimaatopgave

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 24 september werd het visiedocument voor de klimaatopgave van Barendrecht vastgesteld. Wethouder Tanja de Jonge vertelt welke doelen de gemeente heeft gesteld en hoe zij deze verwacht te realiseren. Ook licht zij toe waarom dit nodig is.

Verhuurdersheffing

Directeur-bestuurder Peter Manders van woonstichting Patrimonium Barendrecht vertelt dat zijn stichting deze maand € 2,2 miljoen aan zogenoemde verhuurdersheffing heeft overgemaakt aan het Rijk.

Peter Manders

Deze belasting is verschuldigd voor huurwoningen tot maximaal € 720 huur per maand. Hierdoor komt deze belasting vooral ten laste van sociale huurwoningen en woningcorporaties. Manders heeft ondanks de verhuurdersheffing zijn plannen kunnen realiseren, maar hoopt wel dat deze inkomsten van het Rijk ook weer terugvloeien naar gebieden in Nederland waar extra sociale huurwoningen nodig zijn, zoals in Barendrecht. Patrimonium Barendrecht is met circa 2.500 woningen (en garages en bedrijfspanden) de grootste woonstichting van Barendrecht.

Arend Wesdijk

In deze uitzending

Gasten: Harold van den Berge (Visser & Visser), Peter Manders (Patrimonium Barendrecht), Tanja de Jonge (Gemeente Barendrecht)
Radiofragmenten: –
Redactie: Hans van Hengel (techniek), Arend Wesdijk (redactie en presentatie)

Gemeenteloket

Gemeenteloket is het politieke radioprogramma van Exxact Barendrecht en is elke donderdagavond vanaf 19u00 te beluisteren op 106.4 fm (ether), 105.9 fm (kabel) en via de livestream. Uitzendingen terugluisteren kan ook.