Veel samenleving in Gemeenteloket

BARENDRECHT – Gemeenteloket van donderdag 14 februari staat in het teken van de nieuwe welzijnsvisie, de toekomst van de bibliotheek in Carnisselande en zorglocatie Borgstede. Ook gaan we in gesprek over huisuitzettingen en staan we stil bij de commotie rond de werkwijze van de commissie samenleving. Tot slot komen vragen aan de orde, die door raadsleden zijn gesteld over de voorgenomen statutenwijziging van onderwijsorganisatie OZHW.

De oriënterende commissie samenleving is bedoeld voor een inhoudelijk gesprek over de geagendeerde onderwerpen. De inrichting en het voorzitterschap van deze vergaderingen belemmeren dit. Raadslid Willem Booij van Echt voor Barendrecht maakte hiervan een punt in de afgelopen commissievergadering. Ook Arno Schippers (CDA) en Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/ChristenUnie) gaven reactie.

Bibliotheek Carnisselande

Tijdens de vergadering stonden de bibliotheek van Carnisselande en de nieuwe welzijnsvisie op de agenda. Sinds vorig jaar betaalt gemeente Albrandswaard niet meer mee aan de bibliotheeklocatie, waardoor een situatie is ontstaan die niet lang houdbaar is. Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de bibliotheek AanZet, vertelt hoe zij de toekomst van de bibliotheek in Carnisselande ziet.

Ambtenaar Christine Flaten geeft inzicht in de trends die voor Barendrecht gelden in het sociaal domein. Op basis van deze trends en een evaluatie van het huidige welzijnswerk, wil de gemeenteraad op korte termijn tot een nieuwe welzijnsvisie en een nieuw welzijnskader komen.

In RTL-televisieprogramma Deurwaarders zegt deurwaarder Kees van Houwelingen dat in de belichte situatie een huisuitzetting de beste optie is. Catelijne Akkermans van Eropaf! en co-auteur van de handreiking voorkomen huisuitzettingen, vertelt waarom zij het daar niet mee eens is. Ook laat staatssecretaris Paul Blokhuis ons in een schriftelijke reactie weten dat hij huisuitzettingen geen goede oplossing vindt voor schulden. Hij vertelt bovendien hoe hij huisuitzettingen als gevolg van schulden in de toekomst wil gaan voorkomen.

Onderwijsorganisatie OZHW, met basisscholen, het Groen College en het Dalton Lyceum in Barendrecht, wil een statutenwijziging doen. De aanleiding is een toegezegde gift, waarvoor de organisatie een zogenoemde ANBI-status nodig heeft. Raadsleden Gerdien de Lange-Leguijt (CDA) en Marianne Thijssen Humme (D66) willen op een aantal punten gerustgesteld worden.

Zorglocatie Borgstede aan de Windsingel is geen eigendom van de gemeente, maar moet volgens Lennart van der Linden (EVB) de parel van de Barendrechtse ouderenzorg worden. Ondanks de beperkte juridische middelen, wil de raad mee kunnen denken over de toekomst van Borgstede, zodat eigenaar Woonzorg Nederland deze ideeën mee kan nemen in zijn plannen.

Gemeenteloket is het politieke radioprogramma van Exxact Barendrecht. Met aansprekende gasten worden politieke en gemeentelijke actualiteiten besproken. Gemeenteloket is elke donderdag vanaf 19u00 te beluisteren op 106.4 FM (ether) en 105.9 FM (kabel) en via de app en livestream van Exxact Barendrecht. Meer informatie en eerdere uitzendingen zijn te vinden op de redactiepagina van Gemeenteloket.

Beluister hier de volledige uitzending van Gemeenteloket van donderdag 14 februari 2019:

In deze uitzending (alfabetische volgorde):
Gasten: Catelijne Akkermans
Radiofragmenten: Willem Booij, Christine Flaten, Dick Heijboer, Kees van Houwelingen, Ankie Kesseler, Gerdien de Lange-Leguijt, Lennart van der Linden, Martijn van Meppelen Scheppink, Reshma Roopram, Marianne Thijssen-Humme
Citaat: Paul Blokhuis
Redactie: Hans van Hengel, Arend Wesdijk