Rekenkamer en analyse coalitievorming in Gemeenteloket

Paul Hofstra en Gabriël Karreman

Donderdag 27 september is Paul Hofstra te gast in het Exxact radioprogramma Gemeenteloket. Hij is  directeur van vier lokale rekenkamers, waaronder die van Barendrecht en Rotterdam. Ook ontvangen we Gabriël Karreman die onderzoek heeft gedaan naar het ontstaan van de huidige coalitie in Barendrecht.

Paul Hofstra (links) en Gabriël Karreman

Paul Hofstra is sinds 2009 directeur van de lokale rekenkamer van Barendrecht. De rekenkamer heeft als wettelijke taak om onafhankelijk onderzoek te doen naar het gemeentelijk beleid en de effecten daarvan. In Barendrecht deed zij onder meer onderzoek naar de wijkteams en de samenwerking tussen de zogenoemde BAR-gemeenten.

Gabriël Karreman (17) heeft als schoolopdracht onderzoek gedaan naar de coalitievorming van Barendrecht. Zijn hoofdvraag daarbij was: “In hoeverre is het buitensluiten van de grootste partij, na de gemeenteraadsverkiezingen, democratisch te legitimeren?”. Hierover is hij met verschillende raadsleden en wethouders in gesprek geweest. Welke observaties deed hij en wat kan hieruit opgemaakt worden?

Luister hier de volledige uitzending van 27 september 2018 terug:

In deze uitzending (alfabetische volgorde):
Gasten: Paul Hofstra, Gabriël Karreman
Radiofragmenten: –
Redactie: Hans van Hengel, Sebastiaan van Mill, Florian Pronk, Arend Wesdijk


Gemeenteloket

Gemeenteloket is het politieke actualiteitenprogramma van Exxact Barendrecht. Het programma is elke donderdagavond vanaf 19.00 uur live te beluisteren op 106.4 FM. Meer informatie en eerdere uitzendingen op exxact.nl/gemeenteloket.