Gevoel voor Bevrijding: muziek uit 1940 – 1945

GvM 3 mei
GvM 3 mei

Luisterden de mensen tijdens de 2e wereldoorlog naar muziek? Was er eigenlijk wel een mogelijkheid om met muziek in aanraking te komen?

Allereerst was door de Duitse bezetter alle muziek in de Engelse taal verboden. Er mocht niet gedanst worden en uitvoerende artiesten werden streng gecontroleerd. Zo is het verhaal bekend dat Eddie Christiani alleen maar zijn liedjes als het ware bewegingsloos mocht zingen. Niks meeswingen. Om toch mensen voorzichtig wat muziek te laten horen vertaalden men liedjes. Een goed voorbeeld is de muziek van de Kilima Hawaiians. Zij brachten het “Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur”, dit was niet meer of minder dan een vertaling van het Engels “Bridle hanging on the wall”.

Muziek speelt ook voor de soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Liedjes die onder soldaten populair zijn, gaan over de liefde, zijn sentimenteel of bedoeld om de militairen aan te moedigen. Het amusementsleven in Nederland staat door de crisisjaren op een laag pitje. Mensen hebben geen geld om uit te gaan en artiesten komen moeilijk aan werk. De mobilisatieperiode vormt een nieuwe bron van inspiratie voor artiesten en biedt vele muzikanten de mogelijkheid om weer op te treden. Dit keer niet in stadstheaters, maar op legerplaatsen door het land. Een bekend lied uit die tijd is “wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan”. Op zondag 3 december zal het programma “Gevoel voor Muziek” omgedoopt zijn tot “Gevoel voor Bevrijding”. Muziek uit de jaren 1940 – 1945. Muziek die de mensen hoop gaf. Muziek die soms illegaal te beluisteren was. De jazz- en swingmuziek waar men na de 1ste wereldoorlog al kennis kon nemen, kon ook de goedkeuring van de bezetter niet krijgen en was verboden. Reden te meer om dit te proberen te luisteren en juist na de bevrijding volop te laten horen. Na de 2e wereldoorlog werden artiesten als Vera Lynn, Frank Sinatra en de grote orkesten immens populair.

 

Kijk op de speellijst wat u die zondag kunt verwachten.

 

En om het allemaal zo echt mogelijk te houden zullen we geen opgepoetste uitvoeringen laten horen maar de mooie klanken uit die tijd. Dus de term “Digital remastered” gaat deze zondag niet op. Het programma is te beluisteren op Exxact Barendrecht op zondag 3 mei van 10:00 tot 12:00 uur. De uitzendingen van Exxact kunt u overal beluisteren. In de regio Zuid-Holland zuid via 106.4 FM in de ether en 105.9 FM op de kabel. Tevens online de website www.exxact.nl , de TuneIn app, de RadioNED app en er is ondersteuning voor Apple CarPlay.