Gratis herdenkingsconcert op 14 mei

Gratis herdenkingsconcert op 14 mei

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest biedt vrijdag 14 mei een gratis online concert aan ter herdenking van het bombardement op Rotterdam. Centraal staat het Requiem van Mozart in de originele, onvoltooide versie, aangevuld met gedichten, lezingen en gregoriaanse gezangen. Tickets voor de stream zijn gratis te bestellen via de website van het orkest.
Herdenkingsconcert
Met dit online concert herdenkt het Rotterdams Philharmonisch Orkest het bombardement dat op 14 mei 1940 Rotterdam verwoestte en het begin was van de bezetting in Nederland. Dirigent Manfred Honeck stelde het programma samen rondom de uitvoering van het Requiem van Mozart: de onvoltooide partituur wordt gespeeld en aangevuld met poëzie, teksten en gregoriaanse zang om zo een nieuw opgebouwd geheel te vormen.
Floris Don, Manager Artistieke Zaken: “Als orkest van de stad herdenken we met deze uitvoering het bombardement op 14 mei. Dit concert, samengesteld door Manfred Honeck, verbindt rouw met troost, biedt hoop en geeft schoonheid. Het door de dood van Mozart onvoltooide Requiem krijgt een symbolische wederopbouw, zoals ook het veerkrachtige Rotterdam weer uit de as is herrezen.”
Rotterdams Philharmonisch Orkes
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Uitvoerenden
Dirigent: Manfred Honeck
Sopraan: Christina Landshamer
Alt: Marie Henriette Reinhold
Tenor: Patrick Grahl
Bariton: Mikhail Timoshenko
Koor: Groot Omroepkoor
Verteller: Fred van der Hilst
Programma
Mozart – Maurerische Trauermusik
Mozart – Laudate Dominum
Mozart – Requiem (onvoltooid)
Mozart – Ave verum corpus
Over Mozarts’ Requiem
Mozart schreef het requiem op zijn sterfbed, hij was al ernstig ziek toen hij eraan begon. Helaas heeft hij het stuk niet kunnen afmaken: op 5 december 1791 stierf hij in zijn woonplaats Wenen. Zijn leerling Süssmayr heeft het Requiem afgemaakt, die voltooide versie is tegenwoordig de meest gangbare. Dit concert brengt het Requiem terug tot de staat waarin Mozart het bij zijn dood achterliet.
Requiem van Mozart
Het concert Requiem van Mozart van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is gratis te bekijken vanaf 14 mei om 20:15. Via de website van het orkest bestelt u een gratis ticket.
Foto: Karen van Gilst