Hans van Gelder in Hart voor Barendrecht


Hans van Gelder
Hans van Gelder

Op dinsdag 16 april is Hans van Gelder, musicus en muziekdocent te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De aanleiding van zijn komst zijn drie bijzondere avonden die gepland staan op 1, 4 en 8 mei aanstaande.

Op zaterdag 4 mei vindt er na de dodenherdenking om 21:00 uur een bijzonder concert plaats in de Dorpskerk. Voor de tweede keer wordt dan het ‘Kwartet voor het eind van de tijd’ van componist Olivier Messiaen uitgevoerd door vier masterstudenten van de klassieke afdeling van Codarts. Het is een kwartet voor piano, viool, cello en klarinet. Messiaen schreef dit stuk toen hij met nog drie musici gevangen zat in 1940/1941 in Silesië. Het is bijzonder dat vier jonge mensen dit aangrijpende stuk in de Dorpskerk zullen uitvoeren en Hans van Gelder wil er graag meer over vertellen en de muziek laten horen. Het stuk van Messiaen is gebaseerd op de tekst uit Openbaringen 10, waar gesproken wordt over een engel die zegt: ‘Er zal geen tijd meer zijn’.

Hieruit voort vloeien de avonden in De Ontmoeting van 1 en 8 mei waarin delen van dit kwartet ten gehore worden gebracht. Met Maarten Ouwens die de taal en de betekenis van het Bijbelboek bespreekt en de verbeelding door de eeuwen heen door kunsthistorica Coby de Vries. Het hele muziekstuk draait om het begrip tijd. Onze werkelijkheid van tijd met zijn moeite en verdriet tegenover de eeuwigheid? Met Hans van Gelder doorlopen we dit bijzondere muziekstuk van de componist Olivier Messiaen.

 


Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is iedere dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Zij is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether, FM 105.9MHz op de kabel en via internet op www.exxact.nl. Voor meer informatie over Hart voor Barendrecht, het nabeluisteren van een uitzending of de activiteitenagenda zie: www.hartvoorbarendrecht.nl