Hemelvaart vieren in Hart voor Barendrecht


HvB
Hans van Gelder

Op dinsdag 19 mei is Hans van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het thema deze avond is Hemelvaart.

Bij Hemelvaart denken christenen terug  hoe Jezus Zijn aardse bestaan achter zich liet en terugkeerde naar de hemel, de bovennatuurlijke wereld van God en niet meer op aarde verscheen. Het wordt 40 dagen na Pasen gevierd en 10 dagen voor Pinksteren.

J.S. Bach schreef in 1735 het Hemelvaart oratorium, onder de naam van het openingskoor “Lobet Gott in seinen Reichen”. In het jaar van het ontstaan van dit oratorium heeft Bach het op Hemelvaartsdag twee keer uitgevoerd in twee bijzondere kerken in Leipzig.

Met Hans van Gelder beluisteren we delen uit dit oratorium en Hans leert door zijn uitleg beter luisteren. Herkenbaar in dit oratorium is Psalm 47 met het bekende lied ‘God vaart voor het oog, met gejuich omhoog’. Dit Hemelvaart oratorium is veel minder bekend dan het Weihnachts oratorium. Daarom is het bijzonder om met Hans van Gelder, musicus, docent, cantor en organist in gesprek te gaan.

 


Hart voor Barendrecht is iedere dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Het is te ontvangen op 106.4 FM in de ether en 105.9 FM op de kabel en Ziggo digitale radio Mediabox kanaal 915. Ook zijn wij te beluisteren op de apps van TuneIn en RadioNED. Voor meer nieuws, informatie of wilt u dit programma beluisteren? Ga dan naar www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl.