Herdenking 4 mei 2020 te volgen op Exxact Barendrecht

Herdenking 4 mei in Barendrecht
Herdenking 4 mei in Barendrecht

De Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht had zich de herdenking van 2020 vanzelfsprekend anders voorgesteld. In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren zou ook de herdenking op de dag hieraan voorafgaand iets bijzonders moeten zijn. Er was gezorgd voor een mooi programma met bijzondere sprekers en mooie muzikale bijdragen. Inmiddels is ook de Stichting ingehaald door de actualiteit en kunnen zij voor dit jaar slechts een sobere herdenking aanbieden. Het programma zoals bedacht voor 2020 wordt doorgeschoven naar 2021.

Hoe ziet de herdenking van dit jaar er nu uit?

’s Morgens zal, net als alle jaren, burgemeester Jan van Belzen de verschillende monumenten bezoeken en hier bloemen leggen. Ook de oorlogsgraven worden bezocht. De kinderen en leerkrachten van de Rehobothschool, de adoptieschool van het graf van Jack Dawson Green, zorgen dat er bloemen liggen. De burgemeester is tijdens deze rondgang slechts vergezeld van de voorzitter van de Stichting René Toonen.

’s Avonds is er vanaf 18:00 uur een speciaal herdenkingsprogramma te beluisteren via Exxact Barendrecht. Tijdens deze herdenking hoort u een toespraak van de burgemeester, een gedicht voorgedragen door de kinderburgemeester Maas van der Graaf en zal Ninette Neuteboom de namen noemen van alle Barendrechtse oorlogsslachtoffers zoals vermeld op de monumenten. Via de diverse Sociale media en het televisiekanaal van Exxact Barendrecht (Ziggo kanaal 36 of 329) zijn beelden te zien van de bloemlegging bij de monumenten. De klok van de Dorskerk zal vanaf 19:50 uur luiden waarna om 19:58 uur het signaal taptoe klinkt verzorgd door trompettist Marcel Schoonen. Deze zal voor deze bijzondere gelegenheid plaatsnemen op de trappen van de Watertoren.  Na het signaal volgen 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte klinkt het Wilhelmus en zal de burgemeester namens alle Barendrechters een krans leggen bij het monument op het Doormanplein. Deze beelden zijn ook weer te zien via de verschillende kanalen.

De inwoners van Barendrecht worden opgeroepen niet naar het Doormanplein te komen. In deze tijd is het onverantwoord samen op het plein te zijn. Wel wil de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht alle Barendrechters oproepen zoveel mogelijk op 4 mei de  vlag halfstok te hijsen. Speciaal voor de herdenking van dit jaar is er een bijzonder vlagprotocol uitgegeven dat toestaat de gehele dag tot zonsondergang de vlag halfstok te hijsen.

Het herdenkingsprogramma wat u kunt volgen wordt gepresenteerd door Mireille de Leeuw en zal behalve de genoemde onderdelen ook passende muziek bevatten.

Exxact Barendrecht is te ontvangen via 106.4 FM in de regio, 105.9 FM (kabel), Ziggo digitale radio Mediabox kanaal 915, TuneIn, RadioNed (Apple CarPlay) en wereldwijd via de livestream op www.exxact.nl.

De uitzending wordt ook met beeld via sociale media (Facebook en YouTube) en via Exxact Barendrecht TV via Ziggo digitale tv-kanaal 36 (Mediabox) of kanaal 329 (DVB-C) live uitgezonden.