Hoogste gemeentelijke onderscheiding voor Jan van Belzen

Burgemeester Jan van Belzen bij 'Met Van Mill door de middag' (Foto: Daphne Plaizier)
Jan van Belzen ontvangt erepenning. Foto: Sebastiaan van Mill

Barendrecht – (woensdag 29 september 2021) – Burgemeester Jan van Belzen heeft vandaag de hoogste gemeentelijke onderscheiding ontvangen: de Erepenning. Hij ontving deze waardering voor zijn uitzonderlijke prestaties en positieve bijdrage aan de nationale bekendheid van Barendrecht en voor zijn niet aflatende inzet en betekenis voor de Barendrechtse samenleving.

Locoburgemeester Peter Luijendijk overhandigde de Erepenning aan Jan van Belzen namens de gemeente Barendrecht. “Als gemeente zijn wij zeer dankbaar en trots op Jan van Belzen die 16 jaar lang onze burgemeester is geweest. Hij heeft veel voor Barendrecht betekend. Als bruggenbouwer tussen inwoners en instellingen. Bij cruciale momenten in Barendrecht trad hij niet alleen op als burgervader, maar zette hij Barendrecht ook nationaal op de kaart. Denk hierbij aan het voorkomen van de CO-2 opslag in onze gemeente en de treinramp in 2009.”

Bijzondere activiteiten
Zijn kalme optreden tijdens de treinbotsing tussen twee goederenwagons in 2009 viel niet alleen op onder Barendrechters, maar ook nationaal bleef dit niet onopgemerkt. Daarna is Jan van Belzen zich regionaal en landelijk breed blijven inzetten voor het thema veiligheid. Veiligheid op het spoor en in tunnels. Met daarin uiteraard het belang van Barendrecht als grote prioriteit.

De mogelijke CO2- opslag onder Barendrecht deed de gemoederen in 2010 hoog oplopen. Jan van Belzen was een daadkrachtig behartiger van geen CO2 opslag onder Barendrecht in 2010. Hij wist hierin rustig en beheerst steeds weer de aansluiting te zoeken en te behouden met vele betrokken partijen. Op zijn uitnodiging woonden twee ministers de raadsvergadering en een informatieavond bij. Het standpunt van Barendrecht werd hiermee verduidelijkt. Bij gebrek aan draagvlak werd toen het project door het kabinet afgeblazen.

Van Belzen haalde in 2007 de officiële opening van de Betuwelijn met koningin Beatrix naar Barendrecht. Ondanks de weerstand die de Betuwelijn aanvankelijk in Barendrecht opriep. De officiële opening haalde landelijk de pers.

Als bestuurslid bij de Stadsregio Rotterdam heeft Jan van Belzen in 2014 subsidie voor de ontwikkeling van de Zuidpolder weten binnen te halen.

Verbinder
Jan van Belzen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een samenleving waar men naar elkaar omkijkt in plaats van toekijkt. Zijn uitzonderlijke vermogen om steeds maar weer te zoeken naar verbinding. Zowel op persoonlijk, bestuurlijk als politiek vlak. Iets waar hij ondanks de soms roerige politieke arena volhardend en kalm door mee bleef gaan.

Vrijwilligerswerk
Tijdens zijn ambtstermijn bleef hij trouw aan zijn rol als vrijwilliger. Ook nu is burgemeester Jan van Belzen nog vrijwillig actief bij verschillende organisaties. Hij zet zich in als lid comité voor stichting Hospice De Reiziger, is lid van het bestuur van Stichting Barendrecht Viert Vrijheid en ambassadeur van Stichting Present Barendrecht. Daarnaast is hij lid van het comité van aanbevelingen van Stichting Vrienden van de Dorpskerk, Stichting Monumentaal boek Barendrecht en Stichting Evenementen Barendrecht.

 De Erepenning

De erepenning kan worden uitgereikt aan personen die zich op minimaal twee terreinen, waarvan één gedurende minimaal 25 jaar, verdienstelijk hebben gemaakt voor de Barendrechtse gemeenschap. Ook aan personen die door uitzonderlijke prestaties een positieve bijdrage hebben geleverd aan de nationale of internationale bekendheid van Barendrecht kan een erepenning worden uitgereikt.

 

Kent u ook iemand die zeer verdienstelijk is voor de Barendrechtse samenleving en daarom een gemeentelijke onderscheiding verdient? Meer informatie vindt u op Gemeentelijke onderscheiding | Gemeente Barendrecht