Maand van de Geschiedenis in Zuid-Holland: Van spionnen tot bombardementen

Maand van de geschiedenis
Maand van de geschiedenis © Fotoarchief Frits Gerritsen

Op 1 oktober 2022 start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Zuid-Holland.

Militaire Geschiedenis
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie organiseert dit jaar voor het eerst de Dag van de Militaire Geschiedenis. Ga mee op excursie, snuffel op de boekenmarkt, bezoek een lezing en stel je vragen over de militaire geschiedenis van je voorouders.
Den Haag, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, 8 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24387/dag-van-de-militaire-geschiedenis

Spionnen
Het Rampjaar staat bekend om de gevechten en zeeslagen, maar achter de schermen speelde er nog veel meer. Zo hadden de Engelsen diverse spionnen, die vanuit Brielle en Hellevoetsluis informatie verzamelden en doorspeelden naar Engeland. Ontdek met historicus Anne Doedens de wereld van spionage en contraspionage.
Hellevoetsluis, Streekarchief Voorne-Putten, 6 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24664/engelse-spionnen-op-voorne-tijdens-het-rampjaar

Drooglegging
Het Amerikaanse alcoholverbod in de jaren twintig en dertig had grote gevolgen voor de jeneverexport in Schiedam. Omringd door meer dan vijfhonderd soorten jenever in Jeneverie ’t Spul vertelt Rob van Klaarwater je alles over deze rampzalige geschiedenis.
Schiedam, Borrelmuseum en Schiedams Boekhuis, 2 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25268/een-ramp-voor-schiedam-de-drooglegging

Waar zijn mijn schoenen?

Kom naar Museumpark Archeon en ontdek alles over schoenen uit de geschiedenis. Van de blote voeten van Trijntje, de sandalen met spikes van de Romeinen tot de eerste sokken gemaakt met de bijzondere naaldbindtechniek. Misschien kun je die techniek zelfs dit weekend leren…
Alphen aan de Rijn, Museumpark Archeon, 22 en 23 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26443/waar-zijn-mijn-schoenen

Fietstocht
Beleef het Rampjaar op de fiets! De tocht brengt je langs het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, waar de spannendste gebeurtenissen zich afspeelden. Je komt langs dijken, sluizen, molens en boerderijen, en ontdekt de geschiedenis van de Waterlinie.
Reeuwijk, Hoofdkwartier 1672 en Stichting Oude Hollandse Waterlinie, 1 t/m 31 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/23939/fietstocht-rond-het-hoofdkwartier-van-de-prins-27-km

Familieverhaal Nederlands-Indië
‘De eeuw van mijn moeder’ is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Welke sporen heeft het koloniale verleden nagelaten in het leven van migrant Winnie én haar kinderen? Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.
Diverse locaties, Het Nationale Theater, Diverse data.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25910/het-nationale-theater

Leiden 1572
In 1572 sloot Leiden zich aan bij de Opstand tegen Spanje onder leiding van Willem van Oranje. Vele oorlogsmisdaden werden gepleegd, waaronder de wrede moord op de bejaarde priester Cornelius Musius. Ga met conservator Jori Zijlmans op pad en hoor over deze bloedige geschiedenis.
Leiden, Museum De Lakenhal, 8 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25087/rondleiding-de-moord-op-musius

Bombardement
Stap in het Rotterdam van 1940 en voel de bombardementen om je heen dreunen. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid? Door verhalen, indringende beelden en overdonderende geluiden ervaar je de geschiedenis dichterbij dan ooit.
Rotterdam, Museum Rotterdam, 1 t/m 31 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24559/experience-bombardement-rotterdam-mei-1940

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Zuid-Holland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp