Maarten Ouwens: boos op gemeentebestuur

Maarten Ouwens en Arco van der Lee toen zij vorig jaar bij Gemeenteloket waren.

BARENDRECHT – Maarten Ouwens is boos op het gemeentebestuur, vanwege de wijze waarop de Erfgoedcommissie terzijde geschoven is en al langere tijd niet serieus genomen is. Dat zei hij afgelopen donderdag in Exxact radioprogramma Gemeenteloket.

Maarten Ouwens (links) en Arco van der Lee toen zij vorig jaar bij Gemeenteloket waren.

In december stapten vier leden van de Erfgoedcommissie op. Maarten Ouwens bleef zitten, maar begrijpt de andere leden wel: “Eén van de meest gekwalificeerde groepen burgers wordt gewoon terzijde geschoven.” Ouwens vond de argumentatie voor het opheffen van de erfgoedcommissie ook beledigend. De commissie zou te subjectief zijn. “Ik ben wel inwoner van Barendrecht, maar ook al tientallen jaren stedenbouwkundige.” Ouwens is sinds 1972 professioneel betrokken bij de ruimtelijke inrichting van Barendrecht.

Slechte relatie

De slechte relatie tussen de erfgoedcommissie en het gemeentebestuur ontstond tijdens het vorige college, toen Wethouder Peter Luijendijk nog portefeuillehouder was. De Erfgoedcommissie had in 2017 een lijst met beeldbepalende gebouwen opgesteld, waaronder ook Het Trefpunt en het voormalige waterschapsgebouw. Volgens Ouwens hoorde de Erfgoedcommissie pas op het laatst dat het waterschapsgebouw gesloopt zou gaan worden. Hetzelfde gebeurde volgens hem rond Het Trefpunt. De erfgoedcommissie vroeg de rijksdienst om te bepalen of dit gebouw naast beeldbepalend pand ook een rijksmonument zou moeten zijn. Die opdracht is zonder medeweten van de Erfgoedcommissie stopgezet, aldus de stedenbouwkundige.

Nieuwe voorstellen

Wethouder Arnoud Proos (SGP/ChristenUnie) valt nog niet veel te verwijten, maar draait er volgens Ouwens ook om heen. Het college heeft in twee nieuwe voorstellen geen ruimte meer voor de opgestapte voorzitter Ard Kramer. Er zou een onafhankelijke voorzitter moeten komen en ook dat is voor Ouwens tegen het zere been: “Alsof onze voorzitter niet te vertrouwen zou zijn geweest. Dat is beledigend voor Ard Kramer.” Ouwens is pas uitgenodigd voor een gesprek met de wethouder, nadat de voorstellen waren opgesteld.

De uitzending van Gemeenteloket van donderdag 10 januari is hier terug te luisteren. Begin vorig jaar waren Maarten Ouwens en Arco van der Lee ook bij Gemeenteloket te gast om over Barendrechts erfgoed te praten. Deze uitzending van 25 januari 2018 is hier terug te luisteren.