Oekraïne informatie in Hart voor Barendrecht

Olga Tokareva,, Oekraiense tolk en projectcoördinator
Olga Tokareva, Oekraiense tolk en projectcoördinator

Op dinsdag 14 maart zijn Paul Verkade van de Immanuëlkerk en Olga Tokareva, Oekraïense en werkzaam voor de gemeente Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Voor Oekraïense vluchtelingen die sinds de oorlog in Oekraïne in Barendrecht wonen is veel nieuw. Binnen de gemeente krijgen zij op allerlei manieren  hulp, onder meer in de Ontmoetingsruimte in Het Trefpunt.  Op dit moment verblijven ongeveer 150 Oekraïners in Barendrecht.  Olga  Tokareva is Oekraïense en woont al 22 jaar in Nederland. Zij betekent veel voor de Oekraïners en zij werkt voor de gemeente als tolk en project coördinator. “Ik ben blij en trots dat ik mijn landgenoten kan helpen”, vertelt Olga. De Ontmoetingsruimte wordt gebruikt voor verschillende doelen. Wie nieuw is heeft vooral praktische vragen. Over hoe de zorg werkt en het Openbaar Vervoer. Er worden ook taallessen gegeven en er is een kledingbank. Maar ook omwonenden zijn van harte welkom om te komen kijken en koffie te drinken om zo samen van elkaar te leren.

Paul Verkade, Immanuelkerk

Paul Verkade van de Immanuëlkerk is actief op het gebied van het ondersteunen van inwoners van Oekraïne. Met de eerste inzameling, die gigantisch uitpakte aan goederen en producten zijn de spullen met enkele trucks en bestelbussen naar Polen gebracht. Zo konden zij hulp  bieden op plekken waar de enorme vluchtelingenstroom  aankwam. Daarna zijn deze vrijwilligers doorgegaan met deze hulpverlening. Omdat de oorlog voortduurt is er elke woensdag de mogelijkheid om tussen 19:00 en 19:30 uur in de Immanuëlkerk, Klarinetweg 2 spullen te brengen zoals kleding, dekens, dekbedden en alles wat nodig is om te leven. En daarna gaat regelmatig alles op transport.

Met Paul Verkade en Olga Tokareva gaan we in gesprek over het werk wat zij doen om de mensen in nood in Oekraïne bij te staan.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is iedere dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Zij is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether, kanaal 924 op de kabel en via internet op www.exxactfm.nl. Voor meer informatie over Hart voor Barendrecht, het na beluisteren van een uitzending of de activiteitenagenda zie: www.hartvoorbarendrecht.nl