”Raad zorgde voor vertraging bij ontwikkeling centrum”

Dat de ontwikkeling van het Barendrechtse centrum in 2014 is stopgezet is te wijten aan de gemeenteraad, zo stelt de Rekenkamer in een rapport wat donderdag is uitgebracht.
Er waren grootse plannen met de Middenbaan en het gebied daaromheen. Zo moest er meer winkelruimte komen en zouden er meer parkeerplaatsen worden aangelegd. Ook levensloopbestendige huizen stonden op het wensenlijstje. Dat zijn woningen waar men langer in kan blijven wonen, ook als ze bijvoorbeeld slecht ter been raken. Sinds 2006 is de centrumontwikkeling opgestart om deze plannen te realiseren.

Vertraging
De Rekenkamer concludeert dat de gemeenteraad in de eerste jaren goed te werk ging, door onder meer in gesprek te gaan met bewoners en winkeliers. Dat zorgde er alleen wel voor dat concrete plannen lang op zich lieten wachten.

Ook de economische crisis zorgde er eind 2009 voor dat de centrumplannen moesten worden aangepast. Dat heeft veel tijd in beslag genomen.

Vanaf 2011 ging het verder mis. Toen werd de gemeenteraad ‘minder doortastend’, zegt de Rekenkamer. Dat zorgde ervoor dat besluiten over betaald parkeren en de start van de aanbesteding voor het winkelcentrum onnodig veel tijd in beslag namen.

Einde centrumontwikkeling
In 2014 werd de centrumaanpak van Barendrecht stopgezet. De kosten waren toen al opgelopen tot meer dan 3 miljoen euro. Er liggen inmiddels nieuwe plannen, die minder omvangrijk zijn.