Ritme! centraal tijdens Festival CultuurLocaal

Cultuur Lokaal Barendrecht
CultuurLocaal Barendrecht

Tijdens het Festival CultuurLocaal op zaterdag 15 februari gaan leerlingen én docenten zich op een bijzondere manier bezighouden met ritme in de muziek. Dat doen ze met workshops, repetities en optredens.

Eén van de onderdelen is ritmische improvisatie mét en zonder instrument. Met lettergrepen, woorden én met muziekfragmenten uit Billy Jean en Wanna Be Startin’ Something van Michael Jackson. Coördinator Wim Soeters legt uit: “Bij de klassieke muziekbeoefening wordt vaak gewerkt met genoteerde muziek: wat je kunt lezen en tellen, dat speel je. In de lichte muziek worden vaak nummers ingestudeerd die al bekend zijn bij de leerling. Maar zowel in de klassieke benadering als in de lichte muziek is vaak één aspect onderbelicht: het leren ontdekken van ritmische patronen vanuit je eigen ritmebeleving.”

In de workshops wordt er dan ook vanuit die beleving gewerkt en later op de dag toegepast in het MeespeelOrkest en in een speciale ritme’band’. Leerlingen van alle leeftijden en met alle soorten instrumenten kunnen mee doen op deze dag en tijdens de voorbereidende repetities.

Voor de docenten en de leerlingen is dan ook een speciaal werkblad ‘RITME’ ontwikkeld met ritmische spelletjes en voorbeelden. Dit werkblad wordt tijdens de lessen behandeld.

Tijdens het festival zijn er ook optredens van het ensemble STRIJK! onder leiding van Arjan Kik en het concert The Syncopated Clock voor jonge kinderen met Annemarie Rijkée en een groot docentencollectief.

Deelname aan de activiteiten en toegang tot het festival is gratis, de aanvang is om 11:00u. De locatie is De Baerne, Buitenlandse Baan 1.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met miranda@cultuurlocaal.nl. Inschrijven voor lessen kan via de website www.cultuurlocaal.nl.