‘Samen door de crisis’: zzp-ers helpen de samenleving

‘Samen door de crisis’: zzp-ers helpen de samenleving, de samenleving helpt zzp-ers.
‘Samen door de crisis’

‘Samen door de crisis’ is een nieuw initiatief dat zzp’ers en flexwerkers, maatschappelijke organisaties en donateurs verbindt. Zo ontstaat een win-win-win situatie in tijden van de Coronacrisis. Er wordt zzp’ers en flexwerkers, die nu noodgedwongen zonder werk zitten, een nuttige inzet voor onze samenleving geboden. Dit gebeurt middels een vrijwilligersvergoeding.

Verschillende maatschappelijke organisaties en lokale initiatieven vragen om hulp. Van boekenbezorger voor de bibliotheek of extra handjes bij de voedselbank tot artiesten die willen optreden in verzorgingstehuizen. ‘Samen door de crisis’ geeft maatschappelijke organisaties de extra handen die ze nodig hebben en getroffen zzp’ers een waardevolle inzet en een financiële bijdrage. “Zo helpen we elkaar letterlijk door de crisis” aldus de initiatiefneemsters Winnie Hofland (51) en Daphne Plaizier (22).

Veel zzp’ers en flexwerkers zitten zonder werk en inkomsten door de ingrijpende maatregelen als gevolg van het Coronavirus. Bijna 900.000 zzp-ers hebben een beroep waarbij zij arbeid of diensten aanbieden. Een groot deel van deze arbeid is nu niet mogelijk. Voor o.a. artiesten, horecamedewerkers, sportinstructeurs, pedicures, schoonheidsspecialisten ligt het werk stil en dus ook het inkomen.

Maatschappelijke organisaties hebben nieuwe activiteiten of behoefte aan extra hulp. Waardoor extra inzet van mensen nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbanken, verzorgingshuizen of de kindertelefoon, maar ook aan ‘dagbesteding’ voor eenzamen en ouderen.

Donaties van particulieren en bedrijven die GEVEN om de samenleving en die maatschappelijk willen bijdragen om samen door deze crisis te komen worden voor ten minste 90% direct besteed. De overige 10% is voor dekking van operationele kosten zoals administratie-, ICT- en bankkosten. De ontvangen donaties maken het mogelijk om hulp te bieden aan organisaties, die zelf de middelen niet hebben. De zzp’ers die de handen uit de mouwen steken voor de activiteiten die door ‘Samen door de crisis’ worden uitgevoerd ontvangen een belastingvrije vrijwilligersvergoeding. Zo krijgen de deelnemende organisaties kosteloos de extra hulp die zij zo hard nodig hebben en ontvangen zzp’ers financiële beloning.

De diensten worden aangeboden via een bestaand landelijk platform voor zzp’ers: Temper Works. Iedereen vanaf 18 jaar kan op de diensten reageren.

‘Samen door de Crisis’ is als project ondergebracht bij stichting Zorgbrug. De aanvraag voor ANBI is recent in gang gezet. ‘Samen door de crisis’ slaat een brug tussen de vraag vanuit maatschappelijke organisaties en de schreeuw om (betaald) werk voor zzp’ers met hulp vanuit de samenleving. De samenleving dat zijn wij allemaal.

Donateurs helpen met hun bijdragen tegelijk zowel organisaties als zzp’ers, en dragen bij aan een mooiere samenleving. Een samenleving waarin we zorgen voor elkaar en omkijken naar elkaar. De samenleving is meer dan ooit aan zet!

Dinsdag 7 april start ‘Samen door de crisis’ officieel. Alle informatie voor zowel maatschappelijke organisaties die hulp kunnen gebruiken als informatie voor zzp’ers die hulp willen bieden zijn beschikbaar op de website:  www.samendoordecrisis.nl.

Iedereen die een kleine of grote gift kan missen om de samenleving mooier te maken kan dit doen via “GEEF om de samenleving” op de website. Alle hulp is meer dan welkom.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons bereiken via info@samendoordecrisis.nl.