SGP/ChristenUnie: “Vuurwerkvrij met vuurwerkshow”

Martijn van Meppelen Scheppink

BARENDRECHT – Gemeenteraadslid Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/ChristenUnie) overweegt te pleiten voor een vuurwerkvrij Barendrecht met een gemeentelijke vuurwerkshow als binnenkort de jaarwisseling wordt geëvalueerd. Dat zei hij afgelopen donderdag in Exxact radioprogramma Gemeenteloket.

Martijn van Meppelen Scheppink

Kort voor de jaarwisseling stelde Van Meppelen Scheppink raadsvragen over het vuurwerkbeleid in Barendrecht. Het aantal vuurwerkvrije zones werd uitgebreid, maar handhaving is volgens Burgemeester Van Belzen het knelpunt. Van Meppelen Scheppink kreeg van een bewoner zelfs de vraag of de vuurwerkvrije zones eigenlijk al waren ingevoerd, omdat hij er niets van merkte.

“Toch moeten we gewoon een begin maken”, zegt Van Meppelen Scheppink. “Vroeger dacht men ook dat invoering van het dragen van autogordels zinloos was, omdat je dat niet zou kunnen handhaven.”

Samen

Van Meppelen Scheppink noemde het betoog van brandwondenchirurg Paul van Zuilen ‘woorden naar zijn hart’. Van Meppelen Scheppink deelt de mening dat inwoners en overheid met elkaar moeten zoeken naar manieren om gezamenlijke een mooi feest te maken van de jaarwisseling.  “In mijn wijk is een straat waar bewoners samen vuurwerk hebben ingekocht en op 1 januari ook samen hebben opgeruimd.” Hij ziet graag dat mensen die overlast ervaren dat beter en structureler melden bij de gemeente/DCMR en wil dat ouders hun kinderen erop wijzen om niets af te steken in de vuurwerkvrije zones. Ook managers van zorginstellingen zouden duidelijker kunnen maken wat de consequenties van het vuurwerk afsteken zijn voor de mensen die daar wonen.

Vuurwerkvrij

Begin februari verwacht Van Meppelen Scheppink de gemeentelijke evaluatie van afgelopen jaarwisseling. Als de evaluatie wordt besproken door de gemeenteraad, zal hij polsen of het mogelijk is om Barendrecht geheel vuurwerkvrij te maken, met eventuele enkele plaatsen waar vuurwerk afsteken wel mag. Als een gemeentelijke vuurwerkshow bijdraagt aan het verminderen van overlast en schade, vindt Van Meppelen Scheppink dat een goede oplossing.

De uitzending van Gemeenteloket is hier terug te luisteren.