Sponsorloop Stichting Capabel in Poortugaal op 10 september 2022

‘Een rondje voor de goede zaak’, zo heet de sponsorloop van Stichting Capabel die op zaterdag 10 september plaatsvindt in Poortugaal. De relatief nieuwe dagbesteding voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking staat voor een inclusieve samenleving. Capabel nodigt jong en oud uit mee te doen met deze speciale loop rond het terrein van Abel. Aanmelden kan via https://stichting-capabel.nl/sponsorloop/. In de middag worden twee loopwedstrijden gehouden: de FAMILY RUN en de SPEED RUN. De opbrengsten worden gebruikt om een nog grotere variëteit aan werkzaamheden én woon-werkvervoer mogelijk te maken.

Initiatiefneemster van Stichting Capabel – Ellen Visser – licht toe: ‘iedereen in de regio van Rhoon en Poortugaal kent het terrein van Abel. We hebben er allemaal wel eens een ijsje gehaald, geluncht, geklommen, een golfbal geslagen of een rondje gewandeld. En natuurlijk werken wij er bijna dagelijks. We vroegen ons al steeds af: hoe lang is zo’n rondje nou eigenlijk? Het blijkt 1.500 meter te zijn. Een geweldige afstand voor een hardloopwedstrijd natuurlijk. En dus besloten we een sponsorloop te organiseren om Capabel en alle Samenwerkers wat extra vering in de schoenen te geven.’

Deelnemers hebben twee keuzes: de FAMILY RUN start om 13:30 uur en duurt een half uur. Het gaat in dit geval om een of meerdere rondjes samen met vrienden, familie of bijvoorbeeld je hele sportclub. Meedoen is belangrijker dan winnen. Bij de SPEED RUN om 16:00 uur gaat het om wie het meeste rondjes loopt in een uur tijd. Na elke ronde wordt er afgestempeld.

Het “rondje Capabel” start op de Albrandswaardsedijk en volgt de richting van de Oude Maas over de rechterzijde van het Oude Maaspad, langs het kabouterpad en het klimbos. Bij de splitsing op de Albrandwaardsedijk loopt de route rechts terug voor de parkeerplaatsen van Tasman langs en volgen de lopers het fietspad langs het Lokaal, Gamerensport en Zwembad Albrandswaard tot aan de finish voor de ijssalon van Abel.

Wat is Stichting Capabel?

De dagbesteding van Stichting Capabel, ontstaan door een samenwerking tussen Ellen Visser (PACT zorg) en Remco Abel (Abel), richt zich op (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Mensen voor wie een mooie werk-, leerplek niet altijd even vanzelfsprekend is. De Samenwerkers bij Capabel helpen Abel en zijn team met bijvoorbeeld sinaasappels persen, bestekmapjes maken en poleren, met ijs scheppen in de ijssalon en met het maken van de Chocapabeltjes en Capabel tosti’s. Dat er behoefte is aan een fijne dagbestedingsplek, is duidelijk. Na de start in maart 2021, is Capabel inmiddels 4 dagen per week open en werken er zo’n 6 tot 7 jongeren per dag.