‘Sporten en gezond eten moet voor iedereen mogelijk zijn’

Gemeente Barendrecht

Bij CBS De Hoeksteen is er veel aandacht voor gezondheid. De basisschool behaalde in 2021 het vignet ‘Gezonde School’. Directeur Wendy Broekers-Carlebur vertelt op welke manieren er allemaal aandacht is voor sport, bewegen en voeding, waarom Bewust Barendrecht zo’n goed initiatief is en op welke resultaten zij hoopt.

Wat houdt het zijn van een ‘Gezonde School’ precies in?

“Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich fysiek en mentaal gezond voelen. Op school is leren lezen, rekenen en taal heel belangrijk en daarnaast vinden wij het een verrijking om kinderen een gezonde levensstijl aan te leren. Wij willen dat schooldagen dynamisch zijn. Bij ons zitten de leerlingen niet langer dan 45 minuten achter elkaar stil op hun stoel. We zetten beweegactiviteiten in tijdens en tussen lessen en om te leren. Daarnaast hebben we beweegmaterialen in de klassen zoals deskbikes, hoge (sta)tafels en wiebelplankjes. Ook lopen we minimaal één keer per week de ‘Daily Mile’. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om buiten te spelen. Het schoolplein wordt intensief gebruikt, voor de meest uiteenlopende sporten en spellen. We hebben een specialist sportieve en gezonde school die ons hierbij stimuleert en inspireert.”

Is er ook aandacht voor gezonde voeding?

“Zeker! Dinsdag, woensdag en donderdag zijn hier fruit- en groentedagen. Voorheen vroegen we ouders of zij hun kinderen op die dagen gezond eten mee wilden geven. Vanwege een subsidie kunnen we die gezonde producten nu zelf aanbieden op de genoemde drie dagen. Dat is een mooie verbeterslag, want zo kan iedereen meedoen en belasten we geen ouders die misschien wat minder te besteden hebben. Leerlingen maken ook kennis met nieuwe producten. Pasgeleden bijvoorbeeld nog granaatappelpitjes. Ouders helpen mee met het snijden van groente en fruit. Dus het leidt ook nog eens tot meer betrokkenheid. Sinds 2 weken loopt er bovendien een pilot met soep. De groepen 6,7 en 8 krijgen dit iedere maandag aangeboden tijdens de lunch. De soep wordt wekelijks bereid met verse producten.”

Waarom is Bewust Barendrecht zo’n mooi initiatief?

“Nederland staat wereldwijd gezien best laag op de beweegranglijsten, we zitten gemiddeld gezien heel veel stil. Als basisschool proberen wij kinderen op jonge leeftijd bij te brengen dat bewegen gezond en leuk is. Ik vind dat een belangrijke, maatschappelijke taak. Maar we kunnen het niet alleen. Daarom is het mooi dat voor Bewust Barendrecht de krachten worden gebundeld. Iedere inwoner die we kunnen inspireren is er één.”

Wanneer is Bewust Barendrecht geslaagd?

“Als het leidt tot kansengelijkheid bij het maken van gezonde keuzes. Het is belangrijk dat iedereen lid kan worden van een sportclub en gezond kan eten. Ongeacht inkomensniveau moet dit voor alle inwoners van Barendrecht beschikbaar zijn. Misschien weten sommigen alleen niet waar ze moeten beginnen, bij wie ze aan kunnen kloppen en welke regelingen er zijn. Door alle expertise binnen Bewust Barendrecht en de markt op 21 september wordt het hopelijk een stuk laagdrempeliger om informatie te vergaren en een levensstijl te verbeteren.”

Gemeente Barendrecht

van Gemeente Barendrecht https://ift.tt/oWSZpuv