‘That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind’

‘That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind’. Beroemde woorden. Uitgesproken door astronaut Neil Amstrong op 20 juli 1969 bij het zetten van zijn eerste stap op de maan. Vrij vertaald: ‘Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid’. Toen Armstrong zijn beroemde uitspraak deed, luisterden op aarde waarschijnlijk 450 miljoen mensen mee.

Na een ruimtewandeling van een paar honderd meter, het verzamelen van 20 kg stenen en na ongeveer 100 foto’s gemaakt te hebben, keerde Amstrong na 2,5 uur terug in de maancapsule. Voor hij instapte sprak hij: ‘Good luck, mr. Gorski’. Ook dat werd door moeder aarde opgevangen.

Niemand begreep er wat van. Mr Gorski? Wat bedoelde onze Neil daar nou mee? Was Gorski een bevriende Russische kosmonaut? In de maanden na terugkomst gingen de bejubelde astronauten de wereld rond en werd Amstrong verschillende malen gevraagd wat hij met die mysterieuze woorden bedoeld had. Hij deed er het zwijgen toe, weigerde uit te leggen waarom hij dat gezegd had en verklaarde alleen dat het privé was.

In 1995 , 26 jaar later kwam een journalist na een lezing van Amstrong op die woorden terug en vroeg Amstrong of hij nu wel openheid van zaken kon geven. ‘Ja, zei Amstrong: Ik kan het nu eindelijk zeggen, de persoon in kwestie is namelijk overleden. In 1938, toen ik 8 jaar was, verdween mijn bal tijdens een spelletje voetbal in de tuin van de buren. Ik klom die tuin in om mijn bal te zoeken en liep op weg naar mijn bal langs een geopend raam waar ik mijn buurman aan zijn vrouw hoorde vragen of ze seks met hem wilde. Ik wist toen nog niet wat seks was, maar heb die uitspraak wel altijd onthouden. Ze hadden er geen idee van dat ik mee luisterde. Want ik hoorde de buurvrouw nogal bits antwoorden: ‘Dat kun je vergeten, Gorski, dat gebeurt pas weer als die kleine van hiernaast over de maan loopt!…’