Tip voor het weekend: Open Monumentendag 11 en 12 september 2021

Open Monumentendag 2021
Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag 2021

A.s. zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de Open Monumentendag weer plaats, één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed.

Speciaal dit jaar wordt Open Monumentendag letterlijk ingeluid door heel het land. Op zaterdag 11 september vanaf 10.00 uur klinkt het openingslied van Groningen tot aan Maastricht. Tot en met 8 september kon het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen welk nummer het openingslied moet worden. Op 9 september tijdens de officiële opening in Weert maakt Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het winnende lied bekend.
Dit jaar is het thema ‘inclusie’. Vele steden en dorpen hebben dit aangegrepen om andere monumenten en verhalen centraal te stellen. Hieronder lichten we de meest verrassende monumenten en activiteiten in de regio uit.

Dorpskerk Barendrecht
Dorpskerk Barendrecht

Op zaterdag 11 september doet de Dorpskerk van Barendrecht mee aan de landelijke Open Monumentendag. Van 11.00 uur tot 15.00 uur (gratis entree) zal er uitleg worden gegeven over de historie van de kerk. Deze is in de loop van de eeuwen een aantal maal uitgebreid. Ook staat er zaterdag in de kerk een model van de ‘optische telegraaf’ die in de negentiende eeuw op de kerktoren was bevestigd. Bezoekers komen meer te weten over dit oude (maar verrassend snelle) communicatiemiddel.
Lees meer via: https://barendrechtnu.nl/nieuws/aankondigingen/35752/11-sept-dorpskerk-barendrecht-doet-mee-aan-open-monumentendag

Rotterdam
De stad Rotterdam belicht het koloniale- en slavernijverleden van de stad. De meeste restanten van de koloniale historie en het slavernijverleden van de havenstad Rotterdam overleefden het bombardement van 1940 niet. De herinneringen en bijbehorende verhalen gingen echter niet verloren.
Fietstour langs koloniale en slavernijmonumenten

Open Monumentendag Rotterdam organiseert een fietstour langs plekken die een centrale rol hebben gespeeld in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. ​Onderweg is er ruimte voor dialoog en discussie en aandacht voor herinneringen en persoonlijke verhalen.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Entrepotgebouw – De Stadstuin
Ooit was dit ’s werelds modernste pakhuis. Nu hebben de koffie, thee, suiker en specerijen plaats gemaakt voor appartementen, restaurants, winkels en de eerste locatie van De Stadstuin in Rotterdam.
Samen met Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst zal De Stadstuin deze dag inzetten met het doel het vergroten van de kennis en het bewustzijn van de geschiedenis die inwoners van Rotterdam met elkaar delen, ter vergroting van wederzijds begrip en respect en ter versterking van de multi-etnische samenleving in heden en toekomst. Wees welkom!
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Uitgelicht in Den Haag
Den Haag draagt het thema inclusie uit door een focus op religieus erfgoed, zoals kerken en moskeeën. Meer dan 20 religieuze monumenten openen hun deuren voor bezoekers. Hieronder 2 bijzondere monumenten.

Eerste Kamer der Staten Generaal
Op zaterdag 11 september is het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof nog één keer open voor het grote publiek. Het is de laatste mogelijkheid voor een bezoek voordat de monumenten voor langere tijd dichtgaan vanwege de renovatie van het Binnenhof. De tour begint op Binnenhof 22 bij de Eerste Kamer en eindigt via de gebouwen van het ministerie van Algemene Zaken.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Moskee Mescid-I Aksa
De voormalige synagoge uit 1843-1844 is gebouwd in neoclassicistische stijl. Dit is erg bijzonder want er zijn slechts weinig monumenten in deze bouwstijl bewaard gebleven in Den Haag. In 1979 werd het gebouw een moskee, van het huidige interieur herinnert niets meer aan de oorspronkelijke bestemming van het monument.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Leiden
Ook Leiden heeft het programma geïnspireerd op het thema inclusie. Door extra aandacht te besteden aan rolstoeltoegankelijkheid, jongeren en mensen met een migratieachtergrond, en samenwerkingen met organisaties zoals Platform Gehandicapten Leiden en het COC.

Regenboogwandeling
Deze wandeling van werkgroep geschiedenis van COC Leiden vertelt het verhaal van de homobeweging in Leiden door middel van monumenten. Startend bij het monument aan de Langegracht waar het COC ontstaan is.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Ook buiten de grote steden zijn er indrukwekkende monumenten te vinden.

Campement der Marine
Reis terug in de tijd maak kennis maken met oude ambachten, musketschieten en het kampleven. Re-enactors geven elk heel uur demonstraties musketschieten en geven uitleg over de vroegere leefstijl.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Trekschuit in Voorburg
De bootpendel Hadrianus vaart over de Vliet tussen Huygens’ Hofwijck en de Sluis bij Leidschendam met een tussenstop bij de Martinuskerk. Accordeonist Lieke op ’t Roodt vaart namens het Huygens Festival mee. Bij de Sluis zijn verschillende monumenten te bezichtigen.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Samenwerking Vlaamse Open Monumentendag
Dit jaar wordt er voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. In Vlaanderen openen op zondag 12 september ruim 750 monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook de Vlaamse editie zal op zondagochtend 12 september door kerkklokken met hetzelfde themalied door beiaardiers worden ingeluid.

Bezoekregels Covid-19
Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) is sinds 2016 hoofdpartner van Open Monumentendag.