Vannacht lokaal tot zelfs -5 of -6 graden vorst

Vanochtend hebben we een wisselend weerbeeld met dreigende buienluchten en felle opklaringen. Het ene moment schijnt de zon en op het andere moment trekt een stevige bui over Barendrecht. Daarbij is kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. De temperatuur ligt tussen 2 en 7 graden.

Vanmiddag neemt in de kustprovincies de kans op buien af, de zon komt daar flink tevoorschijn. In het binnenland is het nog lange tijd buiig, maar schijnt tussendoor ook de zon. De wind draait naar het noordoosten en wordt matig in het binnenland en (vrij) krachtig aan zee, 5-6 Bft. De temperatuur stijgt naar 8 graden in het uiterste noorden tot lokaal 12 in Zeeland. De gevoelstemperatuur ligt veel lager, in de winderige gebieden slechts een paar graden boven het vriespunt!

Vanavond en komende nacht wordt het rustig, helder en koud. Op grote schaal daalt de temperatuur in het binnenland naar -1 tot -4 graden. Lokaal vriest het zelfs matig met -5 of -6 graden! In het uiterste noorden kunnen wolkenvelden binnentrekken, daar is het iets minder koud met temperaturen net boven het vriespunt. Ook langs de Zeeuwse wateren komt het kwik niet onder nul.

Morgen is het met 7 graden op Schiermonnikoog en 11 in Zeeuws-Vlaanderen koud voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het 12 tot ruim 14 graden. In de ochtend is het flink zonnig. In de middag zijn er vooral in het binnenland veel stapelwolken, maar die zullen aan het begin van de avond voor een groot deel weer verdwijnen en het blijft droog. Het voelt wat minder koud aan, want de noordoostenwind is hooguit matig van kracht, windkracht 3 tot 4.

Morgenavond komt een hogedrukgebied boven ons land te liggen. Hierdoor valt de wind weg en omdat het helder is kan de temperatuur als een baksteen zakken. Het gaat al snel een paar graden vriezen en donderdagochtend liggen de minima tussen -2 en -7 graden! Alleen aan de Zeeuwse kust blijft de temperatuur iets boven het vriespunt. Aan de grond vriest het op het platteland lokaal ruim 10 graden. Jonge planten moeten dus goed worden afgedekt! Lokaal ontstaat een mistbank.

Donderdag is het vrij zonnig met enkele stapelwolken en wat sluierbewolking. Het noorden heeft de meeste bewolking. De wind draait naar het westen en is zwak tot matig. Hierdoor gaat de temperatuur omhoog, maar warm is het nog steeds niet met 11 tot 13 graden.