Video over vlucht met een oude DC-3 Dakota

De eerste retrofilm van deze maand die de Barendrechtse videosamensteller Bas Romeijn op zijn website heb gepubliceerd, heeft geen specifiek “Barendrechts of Rotterdams” onderwerp, maar heeft een wat algemener onderwerp: de luchtvaarthistorie. Het geeft een beeld van de mensen die als hobby veel moeite doen om oude toestellen luchtwaardig te houden, het interieur van het toestel en het Waterweggebied van uit de lucht.

Het vliegtuigtype Douglas DC-3 was in de WO II een vliegend werkpaard. Duizenden zijn er van gebouwd en na de oorlog ook in Nederland als vracht- en passagierstoestel gebruikt. Dutch Classic Airlines, die als doelstelling heeft om deze historische toestellen in bedrijf te houden, had er twee. Maar in de zomer van 2012 wordt de PH-DDZ aan de grond gehouden want één van de motoren moest worden vervangen. Voor deze kostbare ingreep werd een motorfonds opgezet. Het lukte echter niet om voldoende geld te vinden. Daarom ging helaas op dinsdag 27 september 2016 de ontmantelde PH-DDZ ‘Doornroosje’, met veel aandacht van de media, over het water op weg naar haar nieuwe eigenaar, het luchtvaart-themapark Aviodrome te Lelystad.

Dat was voor Bas Romeijn aanleiding om oude opnamen van een vlucht met dit toestel uit de kast te halen. Want in 2010 vloog hij vanaf Rotterdam Airport mee met een vlucht van die oude PH-DDZ Douglas DC-3 ‘Doornroosje’ van de Dutch Dakota Association ( nu Dutch Classic Airlines geheten ). Toen dus nog een vliegend stuk luchtvaarthistorie.

De video-opnamen van toen en een deel van het nieuwsitem van TV Rijnmond hierover, heeft hij nu bewerkt tot een kort filmpje met beelden van de vlucht over het Waterweggebied, een blik in de cockpit en de cabine. U kunt het bekijken op zijn website waarop veel meer terugkijkfilms staan: http://basromeijnfilms.blogspot.nl/