Word ook Taalcoach!

José van der Linden
José van der Linden

 

De bibliotheek AanZet is voor het 1 op 1 taalcoachingsproject op zoek naar vrijwilligers die nieuwe Nederlanders of Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven, willen helpen met het leren van de Nederlandse taal.

Als taalcoach word je aan een taalleerder gekoppeld en help je diegene elke week met huiswerk en door Nederlands te praten” vertelt coördinator José van der Linden. Zij bezoekt degene die een taalcoach zoeken en zoekt vervolgens iemand die het leuk vindt om ongeveer anderhalf uur per week te helpen. Wanneer dit is spreken de taalcoach en leerder samen af.

Tot nu toe is het altijd aardig gelukt om mensen te koppelen, maar er zijn veel mensen die hulp willen en we hebben te weinig vrijwilligers. Helaas moet ik mensen nu vaak teleurstellen” vertelt zij. “Het coachen is erg leuk om te doen. Zelf heb ik ook een aantal mensen geholpen die uiteindelijk een baan hebben gevonden of een studie zijn begonnen. Én, belangrijker nog, zij zijn vrienden geworden. Bovendien heb ik veel geleerd over de (eet)cultuur van verschillende landen en ook dát maakt het zo waardevol.”

Barendrechters die interesse hebben kunnen zich aanmelden bij José. “Als je de Nederlandse taal goed beheerst en je kan inleven in de situatie van anderen, dan staat niets je in de weg om je aan te melden als taalcoach bij de bibliotheek” licht José toe. “Voor scholing en ondersteuning wordt gezorgd. Als dank krijg je een gratis lidmaatschap van de bibliotheek en een mooie ervaring!”

Het taalcoachingsproject was tot dit jaar een activiteit van Kijk op Welzijn. De bibliotheek AanZet heeft het project en de coördinator overgenomen aangezien er bij de bibliotheek meerdere taalactiviteiten en vrijwilligers zijn.

Doe ook mee! Meld je aan of stel je vragen hierover aan José.
taalcoachingbarendrecht@debibliotheekaanzet.nl tel 06-86894880