Het kopen van een huis is een spannende en belangrijke stap. Maar hoeveel hypotheek kun je eigenlijk krijgen? En wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij, zodat jij straks als een volleerd huizenkoper de huizenmarkt op kunt.
Wat bepaalt je maximale hypotheek?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van je hypotheek.
Je inkomen en dienstverband
Hoe hoger je (gezamenlijke) inkomen, hoe meer hypotheek je kunt krijgen. Banken kijken hierbij naar je bruto jaarinkomen. Ben je in loondienst, dan heeft een vast contract de voorkeur. Als ondernemer wordt er onder andere gekeken naar je nettowinst.
Financiële verplichtingen
Studieschuld, een creditcard of een persoonlijke lening: banken willen weten of je lopende financiële verplichtingen hebt. Dit wordt namelijk meegeteld bij de bepaling van je maximale hypotheek. Zorg dus dat je hier vooraf goed zicht op hebt.
De waarde van je (toekomstige) huis
Je kunt niet meer lenen dan wat je huis waard is. In 2024 is de zogenaamde loan-to-value ratio 100%. Bij een huis van 300.000 euro mag je hypotheek dus ook maximaal 300.000 euro bedragen. De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur.
Je leeftijd
Ook je leeftijd speelt een rol, met name als je binnen 10 jaar met pensioen gaat. De bank wil dan ook je pensioeninkomen weten. Er is overigens geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek.
Berekenen maar!
Gelukkig hoef je niet zelf met al deze variabelen aan de slag. Met een gratis online rekentool zoals die van Ikbenfrits.nl kun je namelijk eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Je vult wat gegevens in en binnen 2 minuten kun je je maximale hypotheek berekenen. De tool berekent je maximale hypotheek bij alle banken, zodat je een goed overzicht krijgt.
Handige tip: maak ook gebruik van een biedcertificaat. Daarmee kun je aantonen hoeveel je kunt lenen en maak je meer kans bij het uitbrengen van een bod.
Kies de juiste hypotheekvorm
De hypotheekvorm bepaalt hoe je je schuld aflost en is dus ook van invloed op je maandlasten. De twee meest voorkomende vormen voor starters zijn de annuïteiten- en lineaire hypotheek.
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag. In het begin vooral rente, later meer aflossing. Deze vorm is populair bij starters vanwege de fiscale renteaftrek.
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af en betaal je een dalend rentebedrag. De maandlasten zijn in het begin hoger dan bij een annuïteit, maar uiteindelijk is deze vorm vaak voordeliger.
Welke vorm het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Laat je hierover goed informeren door een deskundige hypotheekadviseur.
Zelf aan de slag
Nu je weet wat er zoal komt kijken bij het bepalen van je maximale hypotheek, kun je zelf aan de slag met de online rekentool. Heb je nog vragen? Ontdek hier dan meer over Frits en hun werkwijze.
Een huis kopen is een grote stap, maar met de juiste voorbereiding en hulp hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Ga goed voorbereid op pad en voor je het weet teken jij het contract voor je droomhuis! We wensen je veel succes!