Zo richt je je bijkeuken efficiënt in: 5 x tips | Advertorial

Zo richt je je bijkeuken efficiënt in: 5 x tips
Zo richt je je bijkeuken efficiënt in: 5 x tips

De bijkeuken is vaak een ruimte die niet op waarde wordt geschat. Er staat een fiets, er slingeren schoonmaakspullen rond en in de hoek ligt een berg wasgoed te wachten op de zorg die het verdient. Het loont de moeite om deze kubieke meters beter te benutten met onderstaande tips.

Wassen en drogen

Dit is de ideale plek om de was te doen. Uit het zicht, zodat je visite niet te zien krijgt wat voor onderbroeken je draagt of wat er überhaupt nog voor berg was gedaan moet worden. En ruimtebesparend, zeker als je een wasmachine verhoger gebruikt. Deze zorgt ervoor dat je niet steeds hoeft te bukken bij het vullen en leeghalen van de machine, en staat op wielen zodat eronder schoonmaken een koud kunstje wordt. Bovenop de wasmachine is plek voor de droger, maar denk aan het energieverbruik: een wasje kan buiten de meest vochtige maanden om makkelijk buiten hangen.

Voorraad opbergen

Als er pakken toiletpapier of blikken conserven in de reclame zijn, doe je er in deze dure tijden goed aan om een voorraad in te slaan, maar waar moet je het allemaal kwijt? De oplossing zit hem in het creëren van kastruimte. Dit is geen hogere wiskunde, en anders kan een ervaren, hopelijk bevriende timmerspecialist je hierbij helpen. Het enige dat je nodig hebt is wat balken, planken, pluggen en schroeven. En wat ruimtelijk inzicht. Maar maak vooral gebruik van de ruimte, van de vloer tot aan het plafond!

Bezems en moppen: ophangen die handel

Als er iets irritant is, is het wel dat groepje bezems, moppen en emmers dat bij elkaar gezet in een hoek een onrustige en ruimtevretende indruk geeft. Kijk omhoog, naar het plafond of de hogere gedeeltes aan de muur, waar je deze spullen simpel ophangt.

Extra vriezer

Die fiets kan eruit, die kan makkelijk buiten staan. De vriezer niet, en dat is je vriend als het om besparen gaat. Op het gebied van energie zolang het energielabel ervan maar in orde is, maar ook om geen eten meer weg te hoeven gooien. En gesneden brood blijft lekker lang vers: elke morgen ontdooi je wat sneetjes. Dankzij de vierkante vorm van je vriezer is de ruimte ernaast of erboven makkelijk verder in te vullen.

Schoenenzakken aan de muur

Nog een stukje muur over? Koop dan zo’n ouderwetse canvas schoenenzak die je hier ophangt. Nooit meer rondslingerende schoenen in de gang, laat staan in de bijkeuken. Er bestaan ook andere soorten hangende opbergsystemen en zelfs hangende kweekzakken voor kruiden en groenten.